Сьогодні в Митрополичій резиденції предстоятеля ПЦУ презентували унікальну книгу про унікальну людину, яка вже три століття несе служіння Першого серед Предстоятелів Православ’я – про Вселенського Патріарха Варфоломія.

Про це повідомив на своїй сторінці в Facebook предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній.

Це видання – український переклад книги архідиякона Іоана Хрисавгіса, богословського радника Вселенського Патріарха, «ВАРФОЛОМІЙ: Апостольська місія. Пророче бачення».

Презентація цієї книги відкрила низку церковно-державних заходів, присвячених запланованому цьогоріч візиту Його Всесвятості до України з нагоди 30-річчя відновлення незалежності нашої держави. А тому урочиста зала Митрополичої резиденції була наповнена поважними гостями – представниками різних Церков, релігійних організацій, послів і дипломатів, представників органів державної влади та благодійних організацій.

Дату – 11 червня – обрали із думкою, що в цей день за новоюліанським календарем Вселенський Патріарх відзначає День свого небесного покровителя святого апостола Варфоломія, який був одним із дванадцяти учнів Христових.

«Завзяття Патріарха Варфоломія подібне до апостольського і є прикладом та зразком для наслідування. Для нас же символічно, що його першосвятительське служіння триває стільки ж, скільки ми маємо відновлену Українську незалежність – 30 років», – зазначив Епіфаній.

У своїй передмові до цієї книги митрополит згадує незабутні  моменти зустрічей із Патріархом Варфоломієм, його пророчі слова та побажання, які з Промислу Божого справдилися.

«Звичайно, там є спогади і про Об’єднавчий Собор українського православ’я, і про створення єдиної Помісної Української Церкви, і про Патріарший і Синодальний Томос про автокефалію нашої Церкви, і про її визнання з боку інших Церков-Сестер. Усвідомлюючи, скільки через цей мужній крок довелося і ще доведеться у майбутньому потерпіти від супротивників і любителів неправди, Його Всесвятість не побоявся піти на нього, бо до цього кроку його спонукали любов і правда.

Два роки тому я мав духовну радість з нагоди Дня тезоіменитства Його Всесвятості молитися разом з ним у Константинополі. І мені глибоко в душу запали слова з його промови, де він цитував один вірш, порівнюючи Вселенську Патріархію зі світильником. Вітри з різних сторін, а особливо з півночі, часто намагалися і намагаються загасити цей світильник – але він продовжує горіти і світити. Ці слова Патріарх промовляв крізь сльози, усвідомлюючи, можливо, як ніхто з нас не здатен, наскільки буйними є ці вітри і як важко, але необхідно зберегти вогонь і сяйво цього світильника. Тож нехай, за словами Святого Євангелія, «сяє світло ваше перед людьми, щоб вони бачили ваші добрі діла і прославляли Отця вашого Небесного», – зазначив предстоятель ПЦУ.

 

Comments are closed.