За новим проектом РПЦвУ “Миряни” стоїть донецький олігарх, який співпрацював із окупаційною адміністрацією та проти якого СБУ порушила кримінальну справу. Таку думку висловив експерт Олексій Копитко.

За його словами, засновниками ГС “Миряни” є дві структури – ТОВ “Союз православних адвокатів” і ГО “Православне братство святого рівноапостольного князя Володимира”. При цьому засновником Союзу православних адвокатів є… те ж Православне братство святого рівноапостольного князя Володимира.

Фото: church.ua

“І в обох структурах чільна роль належить такому собі Вишневецькому Віктору Вікторовичу. До речі, цей же Вишневецький стояв біля витоків Союзу православних журналістів. Коло замкнулося. Тобто “Миряни” – це проект Вишневецького (оціночне судження)”, – зазначив експерт.

За його словами, Вишневецький – “православний олігарх” з донецьким корінням, який свого часу прикупив десяток шахт та інших підприємств, об’єднавши їх в холдинг Coal Energy.

“До слова, назви своїх шахт він декомунізував на православний лад – тепер вони всі суцільно якщо не ім. Сергія Радонезького, то ім. Святої Матрони Московської. Під час президентства Віктора Януковича Вишневецький засвітився в списку найбагатших людей країни. Форбс, Кореспондент та ін. оцінювали його статки в $ 170-250 млн.

Вишневецький значиться як один з найбільших благодійників і ктитор багатьох храмів в Донецькій, Горлівській, Ізюмській, Бердянській, Херсонській та ін. єпархіях РПЦвУ. Масштаби його вкладень і зв’язків в церковному середовищі дійсно серйозні. По обидва боки лінії розмежування.

Після початку війни більшість активів Вишневецького залишилася на окупованій території. Але за дивним збігом не постраждала. Можливо, бойовики посоромилися віджати майно з богоугодними назвами. Але є й інша версія: нібито завдяки заступництву РПЦ і РПЦвУ Вишневецький не тільки зберіг активи, але й сплачуючи податки т.зв. “ДНР”, продовжував успішно торгувати вугіллям”, – розповів Копитко.

За його словами, з цього приводу СБУ навіть порушувало кримінальну справу, але до покарання не дійшло…

Експерт прогнозує, що новий проект РПЦвУ передусім має на меті зірвати візит Патріарха Варфоломія в Україну на День Незалежності. Також є дуже висока небезпека, що учасники масових акцій цього проекту стануть об’єктом російських провокацій проти України.

Comments are closed.