Найоригінальніша в Україні Троїцька церква (XVII ст.)  розташована в Троїцькому печерному монастирі, що на околиці селища Сатанів Хмельницької області. Церква знаменита незвичною фрескою Страшного Суду.

Про це розповідає Главком.

 

Первісна фреска буда втрачена, коли за комуністів храм та монастир стояли пусткою. Тож в 1992 р. храм оздобили з нуля.

Зображуючи Страшний Суд художник взяв за основу відому картину Віктора Васнєцова, а також використав традиції українського іконопису XVII-XVIII ст., коли серед персонажів Суду зображали абсолютно реальних людей.

Найбільш шедевральною тут є «пекельна частина». Крім традиційних грішників на кшталт сріблолюбців, перелюбників, п’яниць, убивць та самогубців, стіни Троїцького храму прикрашають ще й Великі Грішники – Маркс, Енгельс, Ленін, Свердлов, Дзержинський, Сталін, Троцький, Гітлер, Берія, Крупська та Каганович. Є тут і Хрущов (звісно, з черевиком у руці), за чиїм наказом свого часу закрили монастир. Збоку притулився і Гітлер.

Цікавий і Змій, який символізує Ворога Людського. Його чорне похмуре тіло прикрашають зловісні червоні комуністичні пентаграми. А у янгола по центрі крила синьо-жовті…

Comments are closed.