Очільник РПЦвУ Онуфрій не має права носити титул “митрополита всієї України”, може бути лише один такий митрополит – Епіфаній.

Таку думку висловив у матеріалі на texty.org.ua отець Софроній – ієромонах, який перейшов з РПЦ в Україні до ПЦУ.

“Наша територія завжди була закріплена за Константинополем. Москві вона не належить. І вибороти свою канонічність ми повинні були одразу з отриманням незалежності. По канону, Україні мала перейти і церковна територія. Але для Москви це як втрата своєї влади. В своїх імперських апетитах політика Кремля і Московської патріархії співпала і не можуть не співпадати, бо усім керує одна психічно неврівноважена людина – Путін”, – зазначив він.

За словами монаха, митрополит Онуфрій не має права носити титул “всієї України”.

“Митрополит Онуфрій не має права носити титул “всієї України”. Мусить бути лише один такий митрополит – Епіфаній. А РПЦвУ мали би до нас приєднатися, якщо у них колись стане на це розуму”, – пояснює отець.

“Ми навіть визнаємо хрещення і хіротонії католиків, – продовжує отець Софроній. – Якщо католицький священник захоче до нас прийти, то через миропомазання його приймають. Виникає питання, чому таких самих православних ви, Московська Патріархія, відмовляєтеся визнати. Або ви політично заанґажовані, або жорсткі, або не бачите сенсу в єдності, щоб припинити розбрат. Це жорстокосердя – так ненавидіти своїх співвітчизників, бо вони не в лоні їхньої церкви. Я цього як священик, християнин і людина не розумію. Вони просто залишаться самі, якщо нічого не змінять. І у них немає іншої перспективи, бо нові покоління українців до них не прийдуть”.

Ієромонах вважає, що було би добре, якби православні об’єдналися. “Але з іншого боку, зараз і не хочеться, щоб все це зливалося, щоб люди з промитими мізками до нас приєднувалися і несли ідеологію “русского міра”. Нехай це все саме переродиться, совкове покоління відійде, а прогресивні люди прийдуть до нас”, – зазначив він.

Comments are closed.