Більшість монастирів Московського Патріархату, принаймні в Києві, у стані духовної стагнації.

Таку думку висловив у матеріалі на texty.org.ua отець Софроній – ієромонах, який перейшов з РПЦ в Україні до ПЦУ.

“Я не довіряю монастирям на пострадянській території. Майже ніде нема адекватного чернецтва. Хіба в Охтирському монастирі високий рівень традиції.  Я відчував величезний дисонанс між тим, що читав у книжках і тим, як все на практиці відбувається. Майже всіх ченців швидко рукопокладають у священники. Все ж таки монах повинен вирости, виховатися”, – зазначив отець Софроній.

За його словами, більшість монастирів МП у стані духовної стагнації.

“Намісник віддалений від реального життя братії. Не знає, що з нею духовно відбувається. Святі отці, старці кажуть, що якщо ігумен не звертається словом до братії, то такий монастир чекає стагнація. Так і є – більшість монастирів МП, принаймні в Києві, у стані духовної стагнації”, – ділиться священник.

Він розповідає, що в Лаврі прислуговують жінки, які готують їсти, навіть прибирають келії, однак це суперечить канонам.

“Їх по канону не повинно бути. Братія живе на всьому готовому, усім забезпечені. А який ви несете труд, просвітництво? У кожного комп’ютер в келії, інтернет. У монастирях це слід дозувати, бо порушується традиція відречення від світу. В Охтирському монастирі, де я був послушником, ми не користувалися навіть мобільними телефонами. Я дзвонив батькам тільки по святах”, – зазначив ієромонах.

Comments are closed.