Незважаючи на більшу кількість храмів і аж дві єпархії УПЦ МП на Чернігівщині, місцеве населення надає велику підтримку Українській Церкві. Зокрема, завдяки проукраїнським настроям місцевих вдалося вистояти, коли Росія лякала на кордоні танками.

Про це заявив правлячий архієрей Чернігівської єпархії ПЦУ, архієпископ Євстратій Зоря в інтерв’ю Сакену Аймурзаєву на YouTube-каналі DetectorUA.

«Якщо говорити про суспільну підтримку, то вона з року в рік зростає. Особливо після того, як розпочалася російсько-українська війна», – сказав архієпископ Євстратій.

Він зауважив, що Чернігів розташований фактично за кілька десятків кілометрів від російського кордону, і пригадав, як Росія тут лякала Україну вторгненням.

«Тоді це була таємна інформація, а зараз вже не секрет, що в 14-му році, навесні, двічі заводила танки славно звісна Таманська дивізія, і вони вирушали в бік українського кордону. Українська розвідка, прикордонники повідомляли, що російські танки рухаються в бік українського кордону. І вони доїжджали, за 50 метрів від кордону зупинялися і розверталися. От такий був психологічний тиск», – розповів священнослужитель.

Він наголосив, що Чернігівщина була врятована від донбаського сценарію завдяки тому, що суспільство не сприйняло його.

«Я дуже добре пам’ятаю, як у ті важкі дні, коли захоплювали українські військові частини в Криму, а потім почалися аналогічні дії в Донецьку, Луганську, кожної неділі на Красній площі в центрі, на сходах біля театру, відбувалося віче, виступали політичні, громадські лідери і я як священнослужитель. І ми постійно засвідчували, що нічого подібного в Чернігові ми не дозволимо. Чернігів цього не підтримує», – заявив архієпископ Євстратій.

Comments are closed.