Священнику Андрію Григорашу завжди подобалися церковні співи, храмове оздоблення та особливий запах ладану. Сьогодні він поєднує священство з роботою у стартапі, займається графічним дизайном, захоплюється фентезі та вважає «Гаррі Поттера» шедевром світової літератури, розповідають в ПЦУ.

У вільний від парафіяльних обов’язків час отець Андрій працює в невеличкому стартапі з виготовлення дерев’яних виробів.

«Усе більше священнослужителів поєднують служіння на парафії та роботу поза храмом, як з матеріальних причин, так і в місіонерських цілях. Зрештою, апостоли рибалили, апостол Павло плів сітки для військових римлян, святитель Лука Кримський здійснював медичну і викладацьку практику. Таких прикладів безліч. У цьому вбачаю слідування християнському принципу: «Трудись і молись», хоч його походження з чернечого середовища», – каже священник.

Нещодавно отець Андрій пройшов курси з графічного дизайну і почав активно застосовувати нові навички на практиці. Менше ніж за рік він розробив дизайн церковних грамот і подяк для однієї з парафій, рекламний банер для магазинів одягу та текстилю. «Останній проєкт – обкладинка до пісні талановитого виконавця Олександра Боратинця під псевдонімом BORA. Планую вдосконалювати творчі навики, щоб мати можливість прислужитися іншим. Думаю, це теж одна з форм служіння ближньому», – зазначає священник.

З дитинства Андрій Григораш захоплювався літературою. Вже навчаючись в магістратурі Київської православної богословської академії, він паралельно здобув філологічну освіту, а його світська дипломна робота була присвячена українським народним казкам. Він переконаний: читати потрібно всяку літературу, як богословську, так і художню, незалежно від релігійних переконань автора. «Володаря перснів» і «Гаррі Поттера» Андрій Григораш вважає шедеврами світової літератури.

«Перш ніж читати книгу, я спершу знайомлюся з автором, читаю відгуки, критику, слухаю поради друзів і тоді вже беруся сам. Для християнина, певна річ, найперше варто ситити розум і дух Священним Писанням, але для його розуміння знадобиться ще не одне джерело духовної та іншої допоміжної літератури, як наукової, так і художньої», – зазначає отець.

Священник Андрій Григораш активно користується соцмережами та мобільними додатками. Завдяки необмеженому доступу до інформації, який дає інтернет, тут завжди можна зупинитися в цікавому для себе місці, говорить він.

«У Facebook я підписаний на українські видавництва, групи перекладу, богословської освіти, сучасної музики, літературні подкасти, а також сторінки сучасних ілюстраторів та групи про дизайн. Серед додатків фаворитами є YouVersion Біблія, де є текст Писання різними мовами, біблійні цитати, а ще його можна використовувати як соціальну мережу (запрошую до дружби!); Arzamas із курсами, подкастами та матеріалами з мистецтва, антропології, світової історії, літератури, філософії та економіки; часто використовую освітянські платформи Moodle, Prometheus, TED», – ділиться він.

Отець Андрій лояльно ставиться до сучасної культури і не виключає, що навіть Instagram, TikTok чи меми можуть певною мірою бути корисними християнину.

«Всяка епоха продукує різні технічні засоби і способи донесення слова Божого. Думаю, що й наведені соцмережі можуть посприяти в натяку на шлях до Бога, але не безпосереднє Його пізнання. Ці мережі перенасичені і щось вартісне для християнина може загубитися в інформаційному потоці. Особисто я Instagram-сторінку завів нещодавно і планую використовувати її в комерційних цілях як ілюстратор і дизайнер. TikTok-ом не користуюся і не планую. Меми – подобаються і веселять, особливо на релігійні і літературні теми», – зазначає священник ПЦУ.

Comments are closed.