Речник ПЦУ архієпископ Євстратій Зоря прокоментував виданню оrthodoxtimes.com провокацію за участі вірян і духовенства РПЦвУ в Ніжині на Чернігівщині.

Після висвітлення скандалу в ЗМІ архієпископ поїхав до Ніжина, щоб з’ясувати, що сталося, та оцінити ситуацію.

“Від початку рішення Московського Патріархату містило елемент провокації, оскільки вони вирішили пройти через цю точку (пам’ятник Небесній сотні та загиблим на російсько-українській війні – ред.), хоча мали різні альтернативи, знаючи, що існує серйозний ризик створити напругу. У той же час люди з процесії поводилися провокативно, і один із охоронців маршу вдарив матір воїна, який був убитий на фронті”, – зазначив архієпископ.

Архієпископ Євстратій припускає, що інцидент є частиною великої операції з дестабілізації в країні з огляду на візит Вселенського Патріарха Варфоломія, який запланований на кінець серпня.

“Ми пам’ятаємо візит Папи в Україну, тоді Російська Церква в Україні відреагувала протестами та маршами, проте це коштувало їй спілкування. Тому сьогодні ми бачимо, що вони зробили висновки і більше не виходять відкрито, а послуговуються різними псевдогромадськими організаціями”, – зазначив Євстратій.

Очікується, що ці організації, за словами архієпископа, будуть використані в інформаційній війні проти візиту Вселенського Патріарха Варфоломія в Україну.

Як йдеться в матеріалі, аналітики вважають, що ніжинський інцидент – це “розминка” перед підривними діями Російської Церкви в Україні, яка всіляко показала, що вона зробить все, що в її силах, щоб запобігти цьому візиту або – якщо не може запобігти – створити такий негативний клімат у ЗМІ, щоб затьмарити цю дуже важливу подію.

Як повідомляла РП, хресний хід послідовників Російської Православної Церкви в Україні в місті Ніжині, що в Чернігівської області, перетворився на провокацію проти пам’яті Героїв Небесної Сотні та побиття матері загиблого героя АТО.

Comments are closed.