Кілька тижнів тому, напередодні Дня Конституції, 23 червня, у Ніжині стався конфлікт навколо хресного ходу Московської Церкви в Україні (УПЦ МП).

На імпровізований протест проти цього ходу вийшли місцеві жителі – учасники бойових дій і родичі загиблих військових. Але інсталяцію, яку вони підготували, розгромила поліція, а учасники ходу, зокрема священники МП, почали штовханину.

Після цього сайти, підконтрольні УПЦ МП, почали рясніти новинами про “напад радикалів” на мирних вірян.

Прибічники МП не заспокоїлися і досі, і продовжують тиражувати ці закиди.

Тож Релігійна правда зв’язалася з іншими учасниками подій, щоб отримати більш повну картину тих подій.

Причини конфлікту

Як розповіли учасники протесту, цього конфлікту могло і не бути, якби хресний хід МП пішов іншим маршрутом.

Наріжним каменем стало те, що на шляху ходи розташований пам’ятник героям Небесної сотні та загиблим учасникам війни з Росією, встановлений у місцевому сквері Гоголя. Протестантський пастор Володимир Леонтьєв розповів, що саме тут вже восьмий рік поспіль щосереди збираються учасники спільноти “Молитовний Майдан Ніжина”, які проводять міжконфесійний молебень.

А УПЦ МП своєю чергою вже декілька років організовує цим маршрутом хресний хід на честь митрополита Іоанна Тобольського, уродженця Ніжина, хоча існує декілька альтернативних варіантів для ходи. Через ці ходи невдоволення патріотично налаштованих містян наростало і на цей раз вилилося у вигляді спонтанної протестної акції.

“Ми дізнались про хід пізно увечері, тому було запізно щось робити. Написали у Viber-групу, хто хоче – долучайтеся. Зібралися в основному учасники бойових дій і члени сімей загиблих”, – розповів один з учасників протесту, військовий Станіслав Прощенко.

Він наголосив, що учасники протесту не перекривали хід і намагалися домовитися з поліцією про зміну маршруту ходи за півгодини до того, як хода дійшла до них.

“Ми стояли в такому місці, де можна було повернути і праворуч, і ліворуч. Ліворуч було дуже зручно, вони б якраз обійшли парк Гоголя і повернулись би до свого храму. Це був би маршрут більше кілометра, зробили б коло, свій хресний хід та й усе. Ми про це просили поліцію. Був заступник начальника поліції Чепурний. Але марно”, – розповів Прощенко.

Дії поліції

Не дивно, що правоохоронці не пристали на пропозицію про зміну маршруту ходу, який був затверджений заздалегідь. Однак при цьому поліцейські почали вживати дуже активні заходи щодо придушення цього локального протесту, зокрема, розтрощили інсталяцію активістів, яка зображала на шибениці президента РФ Володимира Путіна з копитами й очільника РПЦ Патріарха Кирила.

Прощенко наголошує: інсталяцію встановлювали на приватній території власника магазину, який був не проти.

“Вони не дали її поставити на приватній території. Дали команду і почали нас кромсати. Хвилин за 20-30 розігріли нас так, що емоції вже кипіли. Тим не менш, хлопці стали, я питаю: “Що робимо, якщо будуть йти вправо чи вліво?” – “Хай ідуть”. Тобто навіть після цього не було такої агресії, щоб перекривати їм дорогу, ні”, – заявив ветеран.

Також він розповів, що одна з поліцейських накинулася на чоловіка, який прийшов на протест з двома прапорами – України і США.

“Поліціантка хотіла вирвати прапор США і кинути долі. До неї підбігли інші поліціанти почали біля скроні крутити, кажуть, ти взагалі розумієш, що ти робиш. Вона перелякана стала сама”, – розповів Прощенко.

За його словами, присутність на протесті прапору США – то чи не найбільший гріх, який їм закидають.

“Я не розумію, навіщо [він приніс прапор США], але особисто нічого страшного в цьому не бачу. Це наш найбільший на сьогодні союзник, який допомагає у боротьбі з Московією. …Ще кажуть, що сечею когось обливали, але не знаю, щоб хтось так готувався, щоб наливати сечу в пляшку. Я бачив, що “Колою” обливали хлопці – у кого що в руках було”, – розповів учасник протесту.

Момент зіткнення

За словами Прощенка, хресний хід супроводжували титушки – здебільшого немісцеві чоловіки міцної статури. Ї було небагато, але один з найбільш активних підійшов до учасників протесту, ще коли до самої ходи лишалося з 50-70 метрів, і спробував “вирішити питання”.

“Він перший пнув нашого чоловіка, побратима нашого, якому 60 років. Потім почалася словесна перепалка. Він підійшов перший і почав нас провокувати”, – заявив Прощенко.

Люди продовжували стояти на тому, що хід МП має змінити свій маршрут. Вони тримали плакати “Русскій мір не пройде”. Втім, “русскому міру” все ж вдалося пройти. Протестувальників відтіснили, не обійшлося без суточок, в яких активно брали участь і священнослужителі.

“Коли вже підійшов увесь той натовп, то видно, як московський піп почав виривати нас із рядів. Він почав через голови поліцейських пхатися руками тягнути за комір. Ми стоїмо. Не ми нападаємо, не ми підходимо, вони підходять і починають нас рвати”, – нарікає чоловік.

Пізніше, коли хід пройшов далі, цей самий священник підкрався до Прощенка ззаду, вдарив його кулаком у голову і спробував втекти.

Цей показовий вчинок вдалося зафільмувати учасникам протесту.

Судячи з відеоматеріалів, хресному ходу МП все ж вдалося пройти запланованим маршрутом. Учасники протесту супроводжували його, вигукуючи “Ганьба!”, однак, конфліктів не провокували.

Як зауважив учасник “Молитовного майдану” отець Володимир Леонтьєв, протестувальники поводилися обережно і стримано ще з однієї причини.

“Бо попереду ходу – це в російському дусі було зроблено – вони пустили дітей. Тому хлопці були дуже обережними, вони тільки тримали плакати і вигукували до учасників ходу, що на Москву треба йти іншим шляхом”, – зауважив він.

Чи били матір загиблого військового

Після цього конфлікту з’явилися новини про те, що учасники ходу МП побили матір загиблого військового, бійця 41-го батальйону Дениса Яковенка, який загинув у віці 25 років. Насправді ж побиття як такого не було, зауважив Станіслав Прощенко.

За його словами, вони стояли перед школою, де навчався Денис. За 10 метрів від того місця висить його меморіальна дошка. Мама також тримала плакат з написом “Загиблі герої проти московського шабаша” і просила учасників ходу не ходити цією дорогою, щоб не ганьбити пам’ять загиблих, зокрема її сина.

У цей час до неї підійшла монахиня МП, яка намагалась вирвати у неї із рук плакат. “Штовханина, тяганина. Потім її відштовхнули. А вона не перекривала дороги, просто обабіч стояла з плакатом”, – розповів Прощенко.

Політичне забарвлення

Декому з учасників протесту, які знімали цей дійство на камеру, вдалося дізнатися думку священників МП щодо ситуації в країні. Зокрема, один зі священнослужителів заявив, що саме колишній президент Петро Порошенко “розстріляв Майдан і почав війну”.

Прощенко наголошує: “Що це? Це релігійний захід, а ви на ньому публічно на камеру серед сотень людей проголошуєте отакі проросійські антиукраїнські наративи? Хіба б це тільки проти Порошенка було. Але це проти України було направлено, ніби Україна війну почала – не Росія напала на нас виявляється, а Україна війну почала”.

Також, за словами Прощенка, монахиня МП, яка рвала їхні плакати з Путіним, заявила: “Это не Путин убивает ваших пацанов, это те, кто сидят в Верховной Раде, убивают ваших пацанов”.

“Що це, як не російські наративи і російська пропаганда?” – запитує він. “Ми воюємо з Росією, а вона заявляє, що це ВР вбиває”, – додав військовий.

За його словами, після таких виступів патріотичні жителі Ніжина налаштовані те, щоб не просто домогтися зміни маршруту хресного ходу МП, а й узагалі скасувати його.

Після завершення хресного ходу активні містяни зустрілись з головний поліцейським, прокурором і мером міста. За словами Прощенка, їм не дали жодних гарантій вирішення цієї конфліктної ситуації у майбутньому, але пообіцяли у подальшому радитися з ними і принаймні повідомляти про заходи УПЦ МП, які вона плануватиме у безпосередній близькості до пам’ятника Героям Небесної сотні.

Чия провокація

Своєю чергою керівник Чернігівської єпархії ПЦУ архієпископ Євстратій Зоря заявив, що до конфлікту призвела свідома провокація від представників УПЦ МП. Оскільки там чудово розуміли, що черговий хресний хід повз пам’ятник жертвам російсько-української війни збільшить напруженість. Про це він заявив у коментарі The Orthodox Times.

Архієпископ Євстратій також висловив припущення, що цей інцидент є частиною великої операції зі дестабілізації країни у зв’язку з візитом Вселенського Патріарха Варфоломія, який намічений на кінець серпня.

На користь свідомої провокації також свідчить і те, що священнослужителі хресного ходу були гарно підготовані до можливих труднощів. Окрім охоронців-титушок вони також користувалися раціями, що потребує відповідного рівня підготовки. “Цікаво, що вони були навчені ними користуватися, там є свої нюанси, це не так вже й просто для пересічної людини. Видно, досвідчені були люди, дуже професійно ними користувались”, – зауважив учасник протесту Станіслав Прощенко.

Comments are closed.