В Україні лише одна Церква не дотримується рекомендацій влади стосовно карантинних обмежень – це РПЦвУ.

Таку думку висловила в Тижні релігієзнавиця, докторка філософських наук, завідувачка Відділу філософії та історії релігії Інституту філософії імені Г. С. Сковороди НАН України Людмила Филипович, коментуючи рівень усвідомлення православними церквами своєї соціальної місії, зокрема щодо протидії СOVID-19.

“Я відвідую різні церкви, і лише в РПЦвУ бачила багатотисячні хресні ходи, де ніхто не одягає масок та не дотримується інших санітарних норм. Сприймаю це, як неповагу до держави, у якій ця церква діє. Я знаю ісламські, будистські, кришнаїтські, іудейські організації, і всі вони абсолютно дотримуються карантинних вимог”, – зазначила релігієзнавиця.

На думку Филипович, відповідний стан справ в РПЦвУ пов’язаний з навмисним порушенням розпоряджень української влади, але поштовхом до цього є низький рівень свідомості.

“Коли людина в XXI столітті повністю покладається на Бога і каже “Бог мене убезпечить”, але водночас жодних зусиль, щоб допомогти Богові це зробити, не докладає, це звучить, як у темному середньовіччі. Треба ж все-таки враховувати епідеміологічні умови, рівень і масштаб комунікацій. Ми можемо пояснити, чому так. Я думаю, що ця Церква просто боїться втратити вплив в Україні, тому протиставляє себе рішенням влади. Вона знаходить якісь богословські пояснення тому, що відбувається, але мене вони не переконують”, – додала докторка філософських наук.

Як відомо, 34% українців переконані, що в боротьбі з пандемією COVID-19 найбільше серед православних церков допомагає Православна Церква України (ПЦУ). Водночас лише 6% опитаних обрали Російську Православну Церкву в Україні (РПЦвУ). Про це свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології, яке проходило 25-28 червня.

Comments are closed.