Російська Православна Церква в Україні намагається через правки до проєкту закону “Про Службу військового капеланства” повернути своїх капеланів у Збройні сили України та інші силові структури. Про це експерти та політики розповіли в ефірі проєкту “Стоп реванш” на 5 каналі.

Журналісти звертають увагу, що прихильники РПЦ в Україні у парламенті пропонують формалізувати так звану Раду душпастирської опіки, в якій вагомий вплив має Московський Патріархат, а Православна Церква України – не представлена.

Сергій Моргунов / Бабель

Також вони наполягають, щоб дати доступ до капеланських посад тим конфесіям, які на момент ухвалення закону матимуть бодай одного штатного капелана в силових органах. Зауважимо, що Московський Патріархат саме має одного в авіачастині міста Васильків.

Серед ініціатив апологетів РПЦ в Україні також проведення опитування серед армійців ЗСУ та представників інших силових органів щодо приналежності до конфесій, на базі чого і складатимуться пропорції капеланських посад.

Контролює ухвалення правильного для Російської Церкви закону одіозний нардеп Вадим Новинський, вказують українські політики. Днями журналісти телепрограми “Схеми” зафіксували, що він ходить в Офіс президента, як на роботу.

“Людина (Новинський – ред.) є однією з фінансових опор для РПЦ в Україні. Він цього абсолютно не приховує, він це абсолютно публічно демонструє. І, власне, дуже прикро, що ця людина з такими відверто російськими позиціями в Україні є настільки впливовою, зокрема і в Офісі президента”, – каже народний депутат України Володимир В’ятрович.

Представник фракції “Слуг” у Раді Святослав Юраш переконує: жодних підкилимних впливів немає. “Нам треба нарешті цей закон, нам треба цю інституцію, а не ідеал. Бо в погоні за ідеалом ми втратимо все”, – пояснює нардеп.

Натомість колезі апелює ще один народний обранець Ростислав Павленко: “На відміну від Петра Порошенка, там в офісі нинішнього президента мало хто розуміє взагалі значення цих питань. Вони би це спихнули куди подалі, але оскільки приходить туди Новинський, оскільки вони чують позицію, що Московська Церква – вона ж насправді Українська церква, от всі ці позиції, на жаль, і отруюють сприйняття, зокрема і народних депутатів”.

Експерти та політики ще раз нагадали, чому 7 років тому капеланам Московського Патріархату фактично заборонили здійснювати душпастирську опіку в українському війську.

Comments are closed.