Понад 4000 людей підписали онлайн-петицію, яка вимагає від канадського прем’єр-міністра Джастіна Трюдо припинити звинувачувати Церкву у зловживаннях, які відбувалися у школах-інтернатах для дітей корінного населення, оскільки це провокує подальші підпали та акти вандалізму католицьких храмів.

Про це повідомляє Credo.

«Ми глибоко розчаровані коментарями, які ви зробили в ефірі загальнонаціонального телебачення, коли закликали Католицьку Церкву оприлюднити записи, що стосуються системи шкіл-інтернатів», — йдеться у петиції, створеній групою «Catholic Equalizer», що складається з канадських католиків, які прийшли до віри у зрілому віці.

Переважна більшість лідерів індіанських громад Канади рішуче засудила випадки підпалів та вандалізму. Хоча деякі з них зізнаються, що мають «суперечливі почуття» стосовно християнізації корінних народів, вони визнають, що християнські храми — це частина також і їхньої духовної спадщини, і виступають проти винищення святинь, які були місцем молитви та духовним домом для багатьох поколінь людей.

«Багато хто з нас постраждав, але палити і безчестити храми — це аж ніяк не рішення», — сказала індіансько-християнська теолог Амелія МакКомбер, яка і сама виховувалася у школі-інтернаті Камплупс.

Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо ще у 2017 році вимагав від Папи Франциска офіційних вибачень за роль Церкви у існуванні системи шкіл-інтернатів. Коментуючи останні події, він засудив атаки на храми; однак разом із цим сказав, що «розуміє гнів» тих, хто стоїть за підпалами.

Після знахідки у Камлупсі Папа Франциск висловив свій смуток і попросив про молитву за всіх дітей, які загинули у школах-інтернатах, однак не приніс офіційних вибачень, через що Трюдо публічно заявив про своє «розчарування». Автори петиції стверджують, що коментарі Трюдо призвели до «упередженого висвітлення подій, яке транслюється на новинних каналах по всій країні», і що після них у Канаді почали лунати заклики зруйнувати собор святого Михаїла у Торонто, а також заяви про те, що католицизм — це «нав’язлива релігія». «Ці заяви представляють собою мову ненависті, яка не повинна бути прийнятною, і не повинна пропагуватися прем’єр-міністром, — цитує текст петиції Catholic News Agency. — Хороші священники та єпископи не мусять стикатися з переслідуваннями через ваші безвідповідальні слова».

Автори петиції також зазначають, що, на відміну від католиків, усіх мусульман не звинувачують, а іслам не засуджують за дії окремих терористичних організацій. Вони зауважують, що хоча жорстокості, поширеній у школах-інтернатах, «немає виправдань», і що католики не повинні були брати участі у цій державній програмі, потрібно пам’ятати, що ці тяжкі гріхи не були політикою чи наміром Церкви. «Не існувало офіційної політики чи програми Ватикану щодо впровадження системи шкіл-інтернатів у Канаді, тому недоречно вимагати від Папи вибачень за те, чого Католицька Церква не санкціонувала».

З кінця червня у Канаді трапилося понад 10 підпалів церков. Постраждали переважно католицькі храми, однак подекуди жертвами ставали і протестантські церкви.

Comments are closed.