У РПЦ заявили, що “всередині Православної Церкви через антиканонічні кроки Патріарха Варфоломія було порушено євхаристійну єдність”.

Таку позицію висловив  голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків РПЦ митрополит Іларіон в інтерв’ю телеканалу “Росія-24”, йдеться на сайті РПЦ.

За його словами, Патріарх “останнім часом висловлюється в тому дусі, що він має якісь особливими прерогативами, про які ми раніше ніколи не знали, що ці прерогативи він отримав від апостолів і вступати в діалог з приводу них не маю наміру”.

Іларіон вважає, що подібні погляди вже “призвели до сумних подій на Україні, коли в односторонньому порядку, всупереч волі Помісних Церков, не порадившись з ними, Патріарх Варфоломій звершив антиканонічне діяння, яке спровокувало розкол в православному світі”.

За його словами, після того, як “всередині Православної Церкви з причини антиканонічних кроків Патріарха Варфоломія було порушено євхаристійну єдність, він не може представляти ні Російську Православну Церкву, яка навіть не згадує його в своїх диптихах, ні інші Православні Церкви, які не згодні з його політикою”.

За словами представника РПЦ, ще одна важлива проблема діалогу з католиками полягає в тому, що “Константинопольський Патріарх в останні роки всіма силами намагається використовувати цей діалог для того, щоб роздути свою першість в Православній Церкві, яка є не більше ніж першістю честі, і перетворити його в якусь подобу папської влади, як вона існує в Римо-Католицькій Церкві”.

Comments are closed.