12 липня у катедральному соборі Святих Петра і Павла в Мельбурні відбулася інтронізація третього правлячого архієрея єпархії Святих апостолів Петра і Павла УГКЦ в Австралії, Новій Зеландії та Океанії владики Миколи Бичка.

Про це йдеться на сайті УГКЦ.

Архієрейську Божественну Літургію до моменту інтронізації нового єпископа очолював владика Петро Стасюк, єпископ-емерит Мельбурнської єпархії УГКЦ. Чин інтронізації владики Миколи Бичка звершив владика Пітер Коменсолі, архієпископ Мельбурнської дієцезії Римо-Католицької Церкви.

Під час інтронізації була зачитана Папська булла і Патріарший декрет про іменування і проголошення владики Миколи Бичка правлячим єпископом єпархії Святих Петра і Павла з осідком у Мельбурні. Визнання віри новий єпископ Мельбурнський УГКЦ склав на старовинному Євангелії, виданому у 1891 році в Києво-Печерській лаврі.

У Літургії з Чином інтронізації взяли участь владики Австралійської Конференції Католицьких Єпископів, священники, диякони, монахи, монахині й миряни УГКЦ в Австралії. На Літургії був посол України в Австралії Микола Кулінич, представники влади міста Мельбурна і громадських організацій Австралії.

Цього ж дня у Києві під час Божественної Літургії у Патріаршому соборі Воскресіння Христового Глава УГКЦ подякував владиці-емериту Петрові Стасюку за довголітнє служіння і поблагословив владику Миколу Бичка на служіння громаді УГКЦ в Австралії.

«Ми відчуваємо велику радість, що і сьогодні Господь Бог дбає про нашу Церкву, про вселенську українську громаду і аж до краю землі посилає нових послідовників апостолів для того, щоб збирати, гуртувати наших людей, аби вони могли зберегти віру своїх батьків», – сказав  Святослав.

Владика Микола Бичок був призначений правлячим єпископом єпархії Святих апостолів Петра і Павла УГКЦ з осідком у Мельбурні 15 січня 2020 року після зречення з цього уряду владики Петра Стасюка. Владика Петро очолював єпархію з 1992 року, будучи другим єпископом цієї єпархії.

Мельбурнська єпархія УГКЦ розпочала свою історію у 1958 році як Апостольський екзархат для українців візантійського обряду в Австралії, Новій Зеландії та Океанії. Першим апостольським екзархом був преосвященний владика Іван Прашко. Екзархат був піднесений до рівня єпархії у 1982 році.

Єпископська хіротонія владики Миколая Бичка відбулася 7 червня 2020 року в архікатедральному соборі Святого Юра у Львові. Головним святителем був Глава УГКЦ Святослав, співсвятителями – владика Ігор Возьняк, архиєпископ і митрополит Львівський, та владика Петро Лоза, єпископ-помічник Сокальсько-Жовківської єпархії.

У зв’язку з жорсткими карантинними обмеженнями, введеними урядом Австралії, владика Миколай Бичок зміг прибути до місця свого служіння лише через рік, у травні 2021 року.

Comments are closed.