Путін звинувачує українців у тому, що вони зруйнували “духовні скрєпи” – знищили церковну єдність двох народів.

Про це йдеться в статті президента Росії, основні тези якої, що росіяни і українці – один народ (але національності українець ніколи не було), що немає такої країни як Україна, а її території треба забрати. На сайті Кремля виклали версію українською мовою. У ній Путін, у якого відсутня історична освіта, транслює десятки міфів ще радянської пропаганди, виправдовуючи війну Росії проти України, повідомляє Liga.net.

У статті, зокрема, йдеться, що українці зруйнували “духовні скрєпи”.

“Вдарили й по нашій духовній єдності. Як і в часи Великого Князівства Литовського, затіяли нове церковне розмежування. Не укриваючи, що переслідують політичні цілі, світська влада грубо втрутилася в церковне життя і довела справу до розколу, до захоплення храмів, побиття священників і ченців. Навіть широка автономія УПЦ при збереженні духовної єдності з Московським Патріархатом їх категорично не влаштовує. Цей зримий, багатовікової символ нашої спорідненості їм треба за будь-яку ціну зруйнувати”, – зазначається в матеріалі.

Як прокоментував для LIGA.net релігієзнавець Дмитро Горєвой, Путін знову бреше.

“Томос тільки відновив церковну справедливість для України. Причому УПЦ МП брала участь у переговорах про створення автокефальної церкви в пізні часи митрополита Володимира, але після його смерті за Онуфрія переговори “згорнулися”. І точкою збирання став Київський патріархат. УПЦ МП без проблем працює в Україні і розміщується в найбільшому церковному центрі – Києво-Печерській Лаврі, а її спонсором виступає нардеп Вадим Новинський”, – зазначив Горєвой.

Comments are closed.