У РПЦ вважають, що в статті президента Російської Федерації Путіна “Про історичну єдність росіян і українців” основний посил, що “ми один народ, і свій народ зраджувати не будемо”.

Про це заявив ТАСС перший заступник голови Синодального відділу із взаємин Церкви з суспільством і ЗМІ РПЦ, політичний філософ Олександр Щипков, йдеться на сайті РПЦ.

“Релігійний аспект в статті Путіна займає за кількістю знаків невелике місце, але за змістом – одне з центральних. Сьогодні “свобода совісті” використовується в якості технології з розщеплення єдиного народу на ворожі групи. Йдеться про відрив тих росіян, які зараз живуть на Україні, від росіян у Росії. Для цього створюється штучний релігійний розкол. Президент називає цей фактор поряд з іншими – територіальними, культурними, мовними. Так що мова йде не про протистояння всередині Православ’я, наприклад, через виникнення єресей, а про штучний розкол, організований політичними силами”, – сказав Щипков.

На думку експерта, основний посил публікації, що пояснює причини, зокрема, церковного розколу, в тому, “що ми ніколи з цим не погодимося”.

“І в цьому сенсі, це дуже жорсткий текст. Йдеться про те, що ми будемо відстоювати інтереси росіян на території України. Ми один народ, і свій народ зраджувати не будемо. З України роблять анти-Росію, але ми ніколи не будемо антиукраїнцями, – пояснив співрозмовник агентства. – У статті Путін каже як людина, на якому лежить історична відповідальність”.

Стаття президента РФ “Про історичну єдність росіян і українців” була опублікована 12 липня на сайті Кремля. У ній він також згадав про церковну ситуацію в Україні, підкресливши, що “світська влада грубо втрутилися в церковне життя і довели справу до розколу, до захоплення храмів, побиття священиків і ченців”.

Comments are closed.