УПЦ МП не переосмислила досвід війни і свої ганебні дії на Донбасі, а Новинський продовжує голосно стверджувати, що зброю в монастирі на Донбасі не зберігали, і бойовиків не підтримували.

Таку думку висловила релігійна оглядачка Лана Самохвалова на своїй сторінці в Facebook, коментуючи висловлювання речника УПЦ МП о.Миколая Данилевича про те, щоб не призивати їхніх вірян до українського війська, бо туди не пускають священників МП.

Священник УПЦ МП благословляє російського полковника Ігоря Гіркіна (Стрєлкова), який на той час був одним із ватажків угруповання «ДНР», що діє на окупованій частині Донбасу за підтримки Росії. Окупований Донецьк, 10 липня 2014 року

За словами експертки, за цим приватним інцидентом криється куди більш серйозна проблема.

“УПЦ МП не переосмислила досвід війни і свої ганебні дії на Донбасі. Вони підчистили інтернет від попів-сепаратистів (відео, де монахи з молитвою заряджають зброю проти України, як і багатьох інших вже немає). Але вони не визнали навіть самим собі досвід спроб вербувати військовослужбовців (ну ми ж знаємо, хлопці, ми багато знаємо). Більше того, Новинський продовжує голосно і напористо стверджувати, що і зброю в монастирі на Донбасі не зберігали, і ніхто бойовиків не підтримував. Кого він намагається обдурити?” – зазначила Самохвалова.

Вона наголошує, що недопуск капеланів МП в армію – це наслідок, вимушений захід держави, яка повинна захищати себе.

“Навіть якщо на десяток притомних військових священників УПЦ МП всього один-два носії “русского міра”, це все одно доводиться робити. Це обмеження прав капеланів Моспатріархату? Так. Як і забезпечення прав на свободу вибору вірних і виживання цієї країни. А головне. Я вірю, що все можна було почати з чистого аркуша. Просто в своєму колі обговорити цей ганебний  період життя, визначитися зі стратегією, не зображати ображених (на рівному місці), не тягати десятки тітушків у села, які всією громадою перейшли в ПЦУ, не підбурювати вірних тягатися по судах проти священника ПЦУ там, де все село перейшло в Помісну Церкву. (Два десятка судових розглядів тільки на одного чиновника в Вінниці – вам воно треба було?) Не займатися улюбленою справою – протиставляти себе державі”, – зазначила релігійна оглядачка.

Як повідомляла РП, у РПЦ в Україні заявляють, що треба припинити призивати до війська вірян їхньої Церкви. Таку думку висловив заступник голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків РПЦвУ протоієрей Микола Данилевич. Він наголосив: якщо священникам їхньої Церкви забороняють бути військовими капеланами, значить, не треба брати їхніх вірян до армії.

Comments are closed.