У Спасо-Преображенському соборі ПЦУ в Ніжині знову замироточила ікона святителя Іоана (Максимовича), архієпископа Чернігівського, митрополита Тобольського, уродженця Ніжина. Вперше ця ікона почала виділяти миро у 2019 році, розповідає nizhyn.city.

Після реставрації куполів Спаського собору, внутрішня частина будівлі залишалася аварійною. Тому постійні богослужіння громада звершувала у відреставрованому бічному приділі. А у самому храмі потроху, силами прихожан та меценатів, велися реставраційні роботи. І згодом внутрішня центральна частина собору була підготовлена для повноцінного храмового богослужіння. 19 серпня 2019 року на Спаса в новому престолі вперше за останні 100 років відбулося перше архієрейське богослужіння — Літургія із всенічним бдінням з хіротонією (християнський обряд, під час якого відбулося таїнство поставлення в священнослужителі).

“Тоді, готуючись до служби, віднайшли ікону святителя Іоана (Максимовича), архієпископа Чернігівського, митрополита Тобольського, уродженця Ніжина. Цю ікону написав майстер Олександр Кошель для одного з храмів Московського Патріархату, але замовник відмовився від неї, як “неканонічної”. Тож іконописець передав образ до Преображенського собору. Спочатку її планували встановити на фасаді церкви, вона була написана на плоскому шифері, але вирішили її обрамити (нині вона в кіоті за склом) . Її встановили на почесному місці у вівтарній частині, а за кілька днів до храмового свята побачили на іконі миро. Миро помітили на плечі, біля правиці”, – розповів журналістам о. Петро Гавриш.

Цьогоріч, 23 червня, у 306-ту річницю від дня упокоєння видатного церковного діяча, святителя і митрополита Іоана Тобольського у храмі відслужили акафіст, і наступного дня ікона знову замироточила.

“Цьогоріч миро з’явилося на тому “неканонічному написі”. Прихожани моляться. Вбачають у цьому милість Божу та заступництво нашого угодника Іоана Тобольського”, – зазначає отець Петро.

Comments are closed.