Усвідомлюючи, яке глибоке і славне коріння ми маємо, відзначимо 1033-ю річницю Хрещення Руси-України всеукраїнською молитвою, яка лунатиме в кожному куточку нашої незалежної України – славної спадкоємиці Київської держави.

Про це написав на своїй сторінці в Facebook предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній.

“Наближається велике духовне свято для нашого народу – 1033-я річниця Хрещення Руси-України святим Володимиром Великим – події, що є наріжним каменем нашої духовної та державної незалежності.

Хрещенню Руси-України 988 року передувала майже тисячолітня історія поширення християнства у наших землях. Ця давня історія починається ще з апостольських часів, коли у І столітті слово Боже до наших предків приніс святий апостол Андрій Первозванний. Загальновідомо і про перших християн у Криму, і про перші християнські громади на іншій території нинішньої України, і про скіфську православну єпархію, глава якої був учасником Першого Вселенського собору.

Святі брати Кирило і Мефодій віднайшли у ІХ столітті на наших землях Євангеліє, “писане руськими письменами”. Відоме також хрещення київського князя Оскольда разом зі своєю дружиною у 860 році, а потім – прийняття християнства бабусею Володимира Великого княгинею Ольгою… І ось у 988 році звершується справді вікопомна подія історичного значення – Русь офіційно стає християнською державою.

Що дало християнство тогочасній Київській державі? Найперше – пізнання Богоодкровенної істини, долучення до єдиної Христової Церкви, оновлення через євангельську проповідь і таїнства, тобто міцну духовну основу для життя та розвитку. Розбудова держави на основі християнських цінностей дозволила Руси-Україні вийти на новий рівень міжнародних стосунків, рівноправно взаємодіяти з європейським світом. У самій Київській державі поширилося просвітництво, відкрилася можливість для долучення до скарбів світової цивілізації – до книг, досягнень науки, до архітектури, монументального мистецтва, співу. На засадах милосердя і людинолюбності реформувалося право та законодавство. Позитивні зміни сталися в усіх сферах життя суспільства – як на загальнодержавному рівні, так і на рівні кожної окремої родини.
Подальша історія України лише закріпила ці надважливі аспекти творення нашої державності. А у важкі часи втрати незалежності Церква продовжувала тяглість традиції, оберігала самоідентифікацію та духовно-культурну унікальність нашого народу. Віра надихала наших предків козаків, українських просвітителів, борців за свободу до праці та звитяги заради кращого майбутнього України. Від глибини століть і до сьогодні Українська Церква засвідчила словом і ділом, що віра є міцним духовним підґрунтям для нашої незалежності та понад тисячолітнього існування нашого народу як народу християнського і європейського.

Тож, усвідомлюючи, яке глибоке і славне коріння ми маємо, відзначимо 1033-ю річницю Хрещення Руси-України всеукраїнською молитвою, яка лунатиме в кожному куточку нашої незалежної України – славної спадкоємиці Київської держави”, – зазначив предстоятель.

Comments are closed.