Священники Донецької єпархії УПЦ МП часто інкогніто навідувалися у гості до митрополита Донецького і Маріупольського ПЦУ Сергія у Маріуполь.

Про це митрополит Сергій розповів в інтерв’ю DetectorUa.

«До мене частенько приїжджали священники Донецької єпархії УПЦ МП, але без підрясників, тобто інкогніто, щоб ніхто їх не сфотографував», – пояснив владика.

Під час цих зустрічей вони спілкувались про об’єднання Православ’я в Україні. Зокрема, митрополит Сергій наводив аргументи, що помісна Церква України вже має Томос і визнання декількох Церков, а найголовніше — визнання Вселенського Патріарха і українського народу. Адже, вже «Об’єднались три гілки Українського Православ’я», наголошував клірик.

«Спочатку вони казали: «Ось тоді, коли Вселенський вас визнає, тоді ми до вас обов’язково перейдемо. Бо ми розуміємо, що в Україні повинна бути Українська Церква». Тобто не може бути України без Української Церкви і Української Церкви без України. Зараз вони вже по-іншому кажуть: «Тоді, коли більша частина помісних Церков вас визнає, тоді ми обов’язково до вас приєднаємось, але я знаю, що це лукавство», – зауважив митрополит ПЦУ.

Владика Сергій додав, що вже неодноразово висловлював таку думку: «Коли більша частина московських парафій на Західній і Центральній Україні приєднаються до Православної Церкви України, тільки тоді перші парафії на Сході будуть приєднуватись до нас. Тому що тут дуже шалений вплив людей, які підтримують єпископат Московського Патріархату».

Втім, митрополит не втрачає надії на те, що духовенство УПЦ МП швидше прийматиме це важливе рішення.

«На все свята воля Божа, і може бути якесь чудо. Ми чекаємо на візит його Всесвятості Вселенського Патріарха Варфоломія. Ми чекаємо, що багато священників УПЦ МП, які боялись свого керівництва, будуть переконані і приєднаються до нас, але на це потрібен час. Ми не знаємо, скільки це буде — місяць, два, рік, три роки», – додав владика Сергій.

Comments are closed.