Патріарх Московський Кирило закликав “зміцнювати солідарність у підтримці стражденних братів на Близькому Сході, в Північній Африці, в Косові і Метохії, в Україні, а також всюди, де християни піддаються переслідуванням”. Про це він сказав у своєму зверненні до учасників Міжпарламентської асамблеї православ’я на Криті.

Кирило наголосив, що “єдність світового православ’я перебуває нині перед серйозною загрозою”.

“Від нас потрібні сьогодні особливі зусилля, щоб знайти нові підходи для подолання поділів. Необхідно, зокрема, зміцнювати солідарність у підтримці стражденних братів на Близькому Сході, в Північній Африці, в Косові і Метохії, в Україні, а також всюди, де християни піддаються переслідуванням і де Православна Церква бореться за збереження свого історичного, духовного і культурного спадку”, – наголосив Московський Патріарх.

За його словами, “сьогодні цілісності світової православної родини завдано великої шкоди через поділ, викликаний антиканонічними діями, спрямованими на легалізацію розколу в Україні”.

“Досі піддається дискримінації Українська Православна Церква (РПЦвУ – ред.), її храми як і раніше захоплюють, її права намагаються обмежити, в тому числі на законодавчому рівні, аж до прагнення примусово позбавити її власного імені. Роз’єднання між православними через церковні події в Україні, на жаль, вийшло за її межі, поширилося всередині деяких Помісних Православних Церков. Глибоко переконаний, що вихід з цієї кризи можливий тільки на основі повернення до канонічного Передання Православної Церкви при наявності відкритості до діалогу”, – заявив Кирило.

Comments are closed.