Старець Іона зі Свято-Успенського монастиря РПЦ в Україні (УПЦ МП), який рекомендував суворий піст дитині з душевними розладами, помер ще 2012 року, проте батьки продовжували дотримуватися настанов старця.

Про це Релігійній правді розповів батько хлопця Андрій Гаслов.

Він повідомив, що сам був духовним чадом старця Іони ще від 2010 року, тому звернувся до нього і з проблемою здоров’я свого сина, якому на той час було 5 років.

Старець Іона

«Якщо духовна хвороба — лікарі діагноз не ставлять. Лікарі оцінюють стан здоров’я на фізичному рівні, а на духовному рівні діагноз ставлять тільки святі духовні отці. Отець Іона сказав: «У вас велика духовна проблема». Тому ніхто ні до кого не звертався. Цього було достатньо, тому що отець Іона — це святий. Це не просто священник, який нам сподобався. Це старець, монах, який робив вичитки і буквально виганяв бісів», – запевнив Андрій.

Після смерті старця Іони більше ніхто з монастиря РПЦвУ не давав родині духовних настанов щодо здоров’я сина. З часом батьки все рідше ходили до монастиря і знайшли духівника в одному з храмів, розташованих ближче до їхнього місця проживання.

«Щодо сина ніхто нас більше духовно не підтримував, просто ходили до храму, сповідалися, причащалися, як положено. Після Іони у нас був духівник, священник, який, на жаль, також помер 2020 року. І зараз просто ходимо до храму сповідатися і причащатися вже до іншого священника», – розповів Андрій.

Він наголосив, що усі ці роки вони притримувалися настанов старця Іони щодо посту без м’ясного і молочного та процедури помазання, і з дитиною було все добре, аж до недавнього часу, коли хлопець почав стрімко втрачати у вазі.

Зараз хлопчина, якому вже 16 років, поки перебуває у реанімації. Батько каже, що син вже у стабільному стані і йому кращає.

Правоохоронці наразі не висунули батькам жодних обвинувачень.

«Поліція зі мною поки не зв’язувалася. Жодних обвинувачень поки не висувають, хоча хотіли дитину забрати, позбавити батьківства і статтю дати за побої. А у нього гематомки від помазання, яке я проводив за благословенням отця Іона. Я сказав, що доведу, що це були не побої, а помазання. Я на собі показував, як це відбувається. І будемо проводити слідчий експеримент, якщо це необхідно», – наголосив Андрій.

Також він повідомив, що, незважаючи на резонанс цієї справи, ніхто з представників Свято-Успенського монастиря або єпархії РПЦвУ не виходив з ним на контакт.

Старець Іона

Зазначимо, що старець Іона помер у 88-річному віці після кількох років боротьби з онкологією. Монах не нехтував лікуванням у найкращих столичних лікарів.

«Він лікувався у провідних одеських і київських клініках, а рік тому медики, виписавши його з лікарні, сказали, що вже не в силах допомогти. Але всупереч прогнозам і завдяки своїм молитвам, отець Іона прожив ще майже цілий рік», – розповів журналістам 2012 року прессекретар Одеської єпархії УПЦ МП Сергій Лебедєв.

Отець Іона був духовним наставником багатьох парафіян Свято-Успенського чоловічого монастиря РПЦвУ. Люди приїжджали до нього з різних міст Україні і навіть з-за кордону та часто шикувалися у довгі черги з ночі. За словами вірян, старець мав великий дар зцілення.

Comments are closed.