Синод ПЦУ ухвалив рішення, що непоминання Предстоятеля Церкви та правлячого архієрея, а також неправильне поминання решти архієреїв потягне за собою покарання.

Про це свідчить рішення «Про порядок богослужбового поминання в Українській Православній Церкві (Православній Церкві України) імені Предстоятеля та правлячого архієрея», ухвалене під час засідання 27 липня, повідомляється на сайті ПЦУ.

«У відповідності з канонічним порядком богослужбове поминання імені Предстоятеля Помісної Церкви та єпархіального архієрея є обов’язком кліру, адже таке поминання вказує на визнання канонічної влади Предстоятеля і єпархіального архієрея. І навпаки – відмова від поминання імені Предстоятеля, єпархіального архієрея, або поминання іншого, ніж визначено канонічним порядком, ієрарха, означає відступлення від церковної єдності та підлягає осудженню», – погодив Синод ПЦУ.

Крім того, наголошується, що поминання решти архієреїв також має відбуватися за відповідними правилами.

«При поминанні ж на ектеніях згадується лише ім’я за формулою «Владику і отця нашого Блаженнійшого Митрополита Епіфанія і владику нашого (Високо-) Преосвященнійшого єпископа (архієпископа, митрополита) (ім’я)». Згадування повних єпархіальних титулів на ектеніях – зовсім нова практика, яка з’явилася лише у останні десятиліття», – додали у ПЦУ.

Синод особливо наголосив, що дотримання визначеного порядку богослужбового поминання «є свідченням церковної єдності, в той час як довільне відступлення від нього згідно до канонічних правил (Двократного собору 13, 14, 15) підлягає покаранню».

Не виключено, що до такого рішення Синод ПЦУ могло спонукати відео на YouTube-каналі DetectorUA, в якому  релігієзнавець Дмитро Горєвой продемонстрував, як луцький митрополит Михаїл поминає владику Філарета як «Святішого Патріарха Київського».

Дивіться на відео з 4-ї хвилини.

Таким чином, митрополит Михаїл може отримати покарання від Синоду ПЦУ, якщо продовжить поминання «Патріарха Київського» Філарета.

Comments are closed.