Православна Церква України живе на пожертви і коштом допомоги спонсорів. Про це розповів предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній в інтерв’ю Liga.net.

“Загалом ми живемо на пожертви і коштом допомоги спонсорів, – відповів він. – Київська митрополія не бере внески з регіонів. У нас цього немає. Так, на місцях парафії перераховують гроші єпархіям, але єпархії не платять в центр на утримання митрополії”.

У київській єпархії велика частина коштів йде на утримання академії – в ній навчаються безкоштовно: “У нас бюджети невеликі, в рік бюджет – близько $1 000 000. Я маю на увазі центр і центральні органи управління. У порівнянні з РПЦ… Це 30 млн грн на рік, не такий великий бюджет… У кожній єпархії – свої бюджети”.

Свого Новинського у ПЦУ немає, додає Епіфаній. Хоча великі пожертвування бувають: “Одна жінка прийшла, каже: я хочу пожертвувати на потреби церкви мільйон гривень… Благодійники створили нам умови і для резиденції, в якій ми зараз перебуваємо”.

Епіфаній стверджує, що не любить брати у спонсорів готівку: “У мене є позиція – не брати гроші. Якщо люди приходять і хочуть допомогти, наприклад з реставрацією, я прошу: беріть майстрів і з ними розраховуйтесь. Людям подобається. Люди тоді бачать, що дають на справу”.

Якщо РПЦ – це велика корпорація, яка веде власний бізнес і замкнула на собі всі товари/послуги на мільярди, то у ПЦУ такого немає, стверджує Епіфаній.

“Можливо, це питання часу. Можливо, з часом виникне питання свого, наприклад, свічкового заводу”, – не виключає він. Але, додає, є проблема. Будь-які церковні речі, від ікон до натільних хрестиків, зараз можна купити мало не в будь-якому супермаркеті. Конкурувати з ними немає сенсу.

Побудувати той самий свічковий завод – це треба вкласти мільйон доларів. Щоб він був повноцінним і міг конкурувати. Священники в парафіях намагалися створювати маленькі. Але вони навіть у ціні не можуть конкурувати з мас-маркетом. І потім закриваються, – говорить Епіфаній.

Епіфаній не відкидає ідею церковного заробітку, який допоможе підтримувати розвиток церкви: “Ми думаємо. Були пропозиції створити ювелірні майстерні. Але поки ресурсу на це немає. Ми живемо так, щоб закрити витрати”.

Comments are closed.