УПЦ МП офіційно заявила, що на цьогорічному Хресному ході з нагоди річниці Хрещення України-Русі зібралося більше 350 тисяч вірян. Втім поліція нарахувала лише 55 тисяч людей на заході у центрі Києва.

Релігієзнавець Дмитро Горєвой у програмі «Детектор. Релігії» на YouTube-каналі DetectorUA зауважив, що УПЦ МП вже не перший рік грішить такою «веселою математикою».

Так, 2016 року зі Святогірської та Почаївської лавр вийшли дві прощі і зустрілися в Києві на Хресному ході. Церква офіційно заявила, що загалом у столиці зібралось 80 тисяч прочан. Натомість, за даними Національної поліції, центром Києва пройшло лише 9 тисяч вірних. Різниця між даними поліції та Московського Патріархату у 9 разів.

2018 року, коли саме тривав процес надання Україні Томосу, УПЦ МП заявила, що у Хресному ході взяли участь 250 тисяч людей. Натомість поліція зафіксувала лише 20 тисяч прочан. Різниця між даними у 12,5 разів.

2019 року УПЦ МП вже заявляла про 300 тисяч прочан. А от у поліції нарахували лише 30 тисяч вірян. Різниця у 10 разів.

Цьогорічний Хресний хід УПЦ МП. Людей дійсно було багато, але аж ніяк не 350 тисяч

Московська Церква в Україні допускає такі перебільшення у цифрах не лише щодо кількості вірян на їхніх зібраннях, додав Горєвой. Він пригадав 2017 рік, коли працював помічником народного депутата Віктора Єленського.

«Тоді УПЦ МП активно виступала проти законопроєктів про зміну назви та зміну юрисдикції. Вони тоді надсилали нам звернення проти цих документів. І от офіційно вони повідомили, що зібрали і відправили Єленському 60 тисяч підписів проти ініційованого ним законопроєкту №4128. Мені тоді передали всі ці звернення з відділу звернень громадян Верховної Ради України. Але коли я почав дивитися всі ті звернення, то їх там було рівно у 10 разів менше – всього 6 тисяч замість 60», – розповів Горєвой.

Останній приклад – акція протесту в урядовому кварталі, організована кишеньковою організацією УПЦ МП «Мірянє». Вони повідомляли про 20 тисяч учасників. Однак, за внутрішньою інформацією столичної поліції, у заході взяло участь 5 тисяч людей. До речі, стільки ж нарахувала Релігійна правда з кадрів, знятих дроном.

«До речі, з тих 5-6 тисяч, за даними моїх джерел у Службі безпеки України, понад 3,5 тисячі приїхали до Києва з регіонів і біля 1,5 тисячі – це, власне, мешканці столиці», – поділився Горєвой.

За його словами, довіз прочан з регіонів централізовано організовується єпархіями. Для цього орендуються автобуси. На кожний храм є квота, тобто вони забезпечити певну кількість людей, щоб єпархія відправила кільканадцять автобусів.

«На це все виділяються гроші спонсорів. При цьому мотивація людей абсолютно різна. Від реального бажання помолитися, до можливості, що називається, на шаріка з’їздити до столиці, так би мовити, розвіятися. Бо організатори забезпечують не тільки дорогу, але й харчування. Я так говорю, бо я неодноразово спілкувався з людьми, які приїздили на хресні ходи до Києва з провінції», – розповів Горєвой.

Заради справедливості він зазначив, що представники ПЦУ, а раніше УПЦ КП і УАПЦ, також перебільшували кількість вірян на своїх заходах, однак, це було максимум у 2 рази, а не у 10-12 разів, як це роблять представники МП.

Релігієзнавець висловив припущення, що УПЦ МП постійно намагається перебільшити кількість власної пастви для того, щоб, «по-перше, полякати українську владу і таким чином виправдати своє невиконання закону».

«А по-друге, аби підіграти росіянам у можливості казати про єдність і братерство, мовляв, якщо стільки людей ходить до Московського Патріархату, то це свідчить про дружні стосунки двох народів, які хочуть розділити українські політики», – додав він.

«Це типовий наратив, який з’явився після анексії Криму, щоби якось намагатися прикритися від обурення мільйонів українців за підлу крадіжку півострова. Тоді і запустили цей меседж, що насправді два народи дружать, а у всьому винуваті політики. Але справжній друг не буде красти твоє у той час, коли тобі найважче», – резюмував Горєвой.

Comments are closed.