Учасники з’їзду чернецтва РПЦвУ, який відбувся 15 липня в Почаєві, надіслали звернення Патріархові Варфоломію, в якому звинуватили його “в нечуваному злочині проти Церкви”.

Лист за підписом митрополита Вишгородського і Чорнобильського, намісника Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври Павла Лебедя опублікувано на сайті pravlife.org.

У листі вони звинувачують Варфоломія в “захопленні храмів, побитті простих віруючих, дискримінації пастирів і пастви на державному рівні, закликах до знищення духовенства”.

“На догоду яким антицерковним силам Ви пішли на небачений злочин проти Церкви? Чи усвідомлюєте Ви, що в криваве протистояння, яке сіє горе серед нашого народу, Ви внесли нове насіння релігійної боротьби, від яких Господь зберігав нас раніше”, – йдеться в тексті.

Вони закликають Патріарха переглянути своє рішення стосовно автокефалії РПЦ, але водночас відносять його до “зрадників Церкви, які осквернили Константинопольський престол”.

“Задумайтесь, яка велика відповідальність лежатиме на вас, якщо в історії Православ’я Ваше ім’я назавжди буде пов’язане з нехтуванням єдністю і стоятиме не в одному ряду з іменами Ваших великих попередників і святителів: Іоанна Златоуста, Фотія, Тарасія, Геннадія, але в ряду зрадників Церкви, які осквернили Константинопольський престол.

Перед загальними святинями всіх православних християн ми, архієреї, намісники і настоятельниці всіх святих обителей Української Православної Церкви, підносимо свої молитви до Милосердного Господа за те, щоби дарував Вам побачити, до чого призвело Ваше прагнення об’єднати законну Церкву з тими, хто відійшов від неї десятиліттями раніше і зміцнившись у своєму жорстокосерді, сіє смуту і поділ серед простих людей”, – йдеться в листі монахів РПЦвУ.

Comments are closed.