Очільник Московської Церкви в Україні (УПЦ МП) Онуфрій під час Хресного ходу 27 липня вшанував героя Небесної сотні, громадянина Білорусі Михайла Жизневського.

Світлину цієї незвичайної події зробив фотограф УНІАН Владислав Мусієнко.

На ній видно, як митрополит Онуфрій кладе квіти біля меморіалу з портретом Жизневського, над яким майорить біло-червоно-білий прапор, який став символом протестів у Білорусі, та червоно-чорний прапор УПА.

Журналіст і блогер Денис Казанський опублікував це фото у Twitter, супроводивши запитанням у дописі: “Цікаво, це фото буде в російських ЗМІ?”

Таким чином Казанський, який є одним з представників України в Тристоронньої контактній групі по Донбасу, натякнув, що фото може бути проігноровано російськими журналістами і кремлівською пропагандою, оскільки може викликати нерозуміння у російської аудиторії, передає ДіалогUA.

За офіційною версією Кремля, в Україні в 2014 році відбувся “переворот”, одним з учасників якого був Герой Небесної сотні білорус Михайло Жизневский. Покладання квітів та вшанування його пам’яті можуть бути розцінені російською пропагандою як ідеологічна зрада.

Михайло Жизневський — білоруський активіст Євромайдану та журналіст, член Самооборони Майдану. Член організації УНА-УНСО, проживав у Білій Церкві. Загинув під час протистоянь на вулиці Грушевського в Києві. Герой України.

Нагадаємо, що  27 липня у Києві відбувся Хресний хід УПЦ МП з нагоди річниці Хрещення України-Русі. За даними поліції, на захід зібралося 55 тисяч вірян. Проте в УПЦ МП традиційно у кілька разів збільшили число своїх прихильників, заявивши про “більше ніж 350 тисяч вірян”.

Хресний хід пройшов під лозунгами ненависті до Вселенського Патріарха Варфоломія та української влади, про що свідчили численні плакати вірян. Через це захід більше нагадував акцію протесту, а не духовний захід.

Правоохоронці посилили нагляд, були залучені всі підрозділи поліції, військових Нацгвардії і співробітників ДСНС. Додатково залучили сили з інших областей.

О 13 годині відбулося урочисте богослужіння на Володимирській гірці, потім віряни пішли звідти хресним ходом до Києво-Печерської лаври.

Comments are closed.