Перемога партії проєвропейської президентки Молдови Маї Санду на дострокових виборах парламенту стала остаточним фіаско ставлеників Кремля. Втім, дестабілізація Молдови продовжує залишатися важливим напрямком для російських спецслужб, пише експерт Олександр Коваленко.

Він зауважує, що реалізувати дестабілізацію у класичному вигляді через підконтрольні політичні сили з кожним днем ​​стає все небезпечніше, тож тут на допомогу Кремлю приходять церковники.

“Практично в будь-якій країні колишнього СССР збереглася постійна присутність буквально недоторканної агентури ФСБ в особі філій РПЦ. І днями ця філія вже була задіяна в Молдові”, – зазначив експерт, говорячи про нещодавню акцію протесту вірян Молдавської митрополії РПЦ проти обов’язкової вакцинації в Молдові.

Фото: ehomd.info

Він звернув у вагу на те, що сама Молдовська митрополія РПЦ виступає за дотримання громадянами протиепідеміологічних заходів, а ось її активісти діють рівно навпаки.

“Крім того, саме Молдовська митрополія РПЦ брала активну участь в рекламі російські вакцини Sputnik V та її нав’язуванні Молдові. Нічого не нагадує? З українських реалій минулого року?” – запитує експерт.

“По суті, ця структура виконує ту ж деструктивну роль в Молдові, що і РПЦвУ в Україні, СПЦ в Чорногорії тощо. Фактично, будь-яка філія РПЦ в будь-якій країні – це ніщо інше, як найчастіше активний осередок агентів Кремля, що бере участь в дестабілізації країни, в якій вона перебуває, підтримки і реалізації російських ІПСО (інформаційно-психологічні операції, – ред.)”, – додав він.

Коваленко зауважив, що відколи проросійські сили в Молдові стали ходити по тонкому льоду, основне навантаження на подібну діяльність ляже саме на філію РПЦ в Молдові.

“І тим більше, не здивуюся, якщо їх діяльність буде проходити за дуже добре знайомими нам лекалами вже відпрацьованих методичок в Чорногорії та України. Історія з російською вакциною Sputnik V і антивакцинаційні протести тому пряме підтвердження”, – резюмував він.

Comments are closed.