УПЦ МП з обранням митрополита Онуфрія Березовського втратила реноме проукраїнської Церкви.

Таку думку висловив богослов, архімандрит Кирило Говорун в інтерв’ю для видання «Лівий берег», зауваживши, що автокефалія була питанням часу і для неї треба було, щоб виникли додаткові передумови.

“Перша передумова: УПЦ МП після смерті митрополита Володимира, з обранням митрополита Онуфрія втратила реноме проукраїнської церкви, відкритої, готової до співпраці з іншими конфесіями і суспільством. Вона замкнулася в капсулі. Складається враження, що для митрополита Онуфрія що менша церква і більш ізольована, то краще. Він фактично звільнив величезну територію в українському публічному просторі, відступивши з усіх позицій, які раніше займала УПЦ МП за Володимира. Це, власне, і створило передумови для того, що була створена нова структура, автокефальна, яка зайняла частину цього простору. Іншу частину зайняла Греко-католицька церква”, – пояснив архімандрит.

Другим фактором, на його думку, стала більша поступливість Патріарха Філарета, що відрізнялося від йог оповедінки 2008 року, коли Українська Церква так і не отримала автокефалію.

“І третій, як на мене, найважливіший фактор – це те, що відбулася війна”, – додав архімандрит Кирило.

“У 2018 році в нас уже була анексія і війна, яка стала вирішальним моментом, щоб переконати Фанар, українське суспільство і зараз помісні церкви визнати ПЦУ”, – пояснив богослов.

Comments are closed.