На Софійській площі у Києві вранці у вівторок, 10 серпня, кілька автомобілів влаштували дрифт-заїзди у рамках рекламних знімань компанії “Red Bull Україна”, повідомляє LB.ua.

На відео, яке опублікував перший заступник генерального директора Національного заповіднику “Софія Київська” Вадим Кириленко, видно, що машини крутилися навколо пам’ятника Богдану Хмельницькому та поруч з ним, залишаючи темні сліди від коліс.

У заїздах брала участь співачка Альона Альона та чемпіон України із дрифтингу Олександр Гринчук.

Колишній міністр екології Ігор Шевченко заявив у Facebook, що Red Bull погодила заїзди з поліцією та керівництвом заповідника. Однак, виявилося, що це не так.

Мерія Києва заявила, що міська влада жодних дозволів на організацію та проведення рекламних знімань не давала.

“Авто дрифтували на великій швидкості посеред пішохідної зони. Спеціальних огороджень не було встановлено. У небезпеці перебували всі пішоходи, які проходили повз. Також значно забруднено слідами автомобільних колес покриття на історичний площі. Міська влада не давала жодних дозволів на організацію та проведення цих зйомок. Із балансоутримувачем території зйомка також не була погоджена. Місто звернулось до поліції щодо розслідування інциденту і встановлення причетних до нього осіб”, – йдеться у заяві.

Міністр культури Олександр Ткаченко висловив обурення зніманням екстремального водіння у “буферній зоні ЮНЕСКО” і також вимагає розслідувати, як вони стали можливими.

На його думку, тут справа не в засміченій бруківці, яку “добре, що вже відмивають”, а у жахливому ставленні до нашої культури, до безпеки людей довкола і до законодавства України, адже дозволів на це не давало ані наше міністерство, ані заповідник “Софія Київська”.

“Уявіть себе таке, наприклад, у Ватикані – на площі Святого Петра. Або перед собором Нотр-Дам де Парі. Впевнений, усі учасники перегонів, як і організатори рекламних зйомок, були б або покарані, або б заплатили штрафи”, – наголосив Ткаченко.

Пізніше Міністерство внутрішніх справ поінформувало, що поліція встановлює всіх учасників інциденту, щоб притягнути їх до відповідальності. Відкрито кримінальне провадження за статтею “Хуліганство”.

“Організатори провели зйомку реклами, залучивши дві автівки. Але не отримали дозвіл місцевої влади та погодження від поліції Києва. Тепер їм загрожує обмеження волі на строк до п’яти років або позбавлення волі на строк до чотирьох років”, – сказано в повідомленні.

Компанія Red Bull Україна вже попросила вибачення у жителів Києва і обіцяє усе повернути до стану, який був раніше.

“Ми від початку керувалися правилом залишити місце проведення заходу прибраним і у тому ж стані, який був до початку проведення. І ця робота зараз триває. Ми зробимо усе можливе, щоб відновити теплі стосунки з містом, які ми підтримували протягом багатьох років”, – йдеться у заяві Red Bull у Instagram, передає Українська правда.

Генеральна директорка національного заповідника “Софія Київська” Неля Куковальська в коментарі “Громадському радіо” зауважила, що прибирати сліди гуми з Софійської площі дуже складно, за її словами, знадобиться щонайменше три дні.

Вона нагадала, що Софійська площа входить до буферної зони Києво-Печерської лаври та національного заповідника “Софія Київська”, проведення там таких зйомок – це порушення.

За справу вже взялася прокуратура. За її підрахунками, дрифт завдав збитків на 50 тисяч гривень. Згодом прессекретарка київської прокуратури Надія Максимець повідомила в Facebook, що обидва автомобілі вилучили, передає LB.ua.

Нагадаємо, що після масового вбивства людей на Майдані Незалежності під час Революції гідності у 2014 році саме Софійська площа стала основним місцем для міських розваг. Тепер саме там ставлять головну ялинку України та проводять концерти.

Comments are closed.