Російська Православна Церква в Україні (УПЦ МП) та проросійська парламентська партія «Опозиційна платформа за життя» – природні союзники, хоча би тому, що обоє орієнтуються на Москву. Церква – на Патріарха Кирила, а партія – на Володимира Путіна.

Таку думку висловив релігієзнавець Дмитро Горєвой у програмі “Детектор. Релігії” на YouTube-каналі “DetectorUa”.

Аргументом на користь твердження, що УПЦ МП та ОПЗЖ ідейно дуже близькі, є, зокрема, те, що обидві ці організації ніяк не можуть наважитися і назвати Росію країною-агресором, зауважив експерт. А всіх бідах України обидві організації звинувачують попередню владу, а фактично тих, хто очолив державу після і внаслідок Революції Гідності.

Крім того, як УПЦ МП, так і ОПЗЖ постійно просувають риторику миру. “Не перемоги, не відновлення справедливості, а саме миру. По суті – на капітулянтських засадах”, – пояснив Горєвой.

“Однакові погляди у цих структур і на політику пам’яті. Вони цілковито підтримують російську історіографію, яку нещодавно у максимально стислому вигляді подав Володимир Путін у своїй статті про єдність українців з росіянами.

Релігієзнавець нагадав, що вже навіть соціологи довели, що поділяють цю тезу саме виборці ОПЗЖ та віряни УПЦ МП. “Так само УПЦ МП активно включається у святкування дев’ятого травня, звичайно у руслі російського наративу про «велику вітчизняну», «перемогу дідів» і без засудження злочинів червоної армії”, – додав Горєвой.

При цьому канали Медведчука виділяють чимало ефірного часу для керуючого справами УПЦ МП митрополита Антонія Паканича, а Церква віддячує тим, що агітує за ОПЗЖ.

А ось скандал, який стався нещодавно між депутатом ОПЗЖ Іллею Кивою та речником церкви отцем Миколою Данилевичем, експерт називає не сваркою, а скоріше гарним інфоприводом.

Нагадаємо, що після масового Хресного ходу 27 липня Кива написав у себе в соцмережах, що ці ж люди прийдуть восени “зносити владу”. Натомість отець Данилевич спростував це і сказав, що Церква не збирається чинити заколот, Майдан чи скидати президента. Мовляв, Хресний хід – це релігійний, а не політичний захід.

“Остання ремарка дуже важлива, бо саме через неї отець Микола і зробив цю заяву, щоби потім його журналісти на брифінгах чи інтерв’ю не діставали питаннями, що Церква бере участь у політичних акціях. Він просто вирішив прикрити власне реноме”, – пояснив Горєвой.

Однак, на думку релігієзнавця, Кива насправді може бути правий і УПЦ МП цілком може спробувати вивести своїх людей на політичні акції протесту. Він нагадав, що ще навесні 2021 року керуючий справами, друга особа в церкві, Антоній Паканич заявив: “Якщо влада змушує православних до відступлення від Христа чи Його Церкви то Церква повинна відмовити державі у громадянській покорі”.

“Це насправді є тим самим, про що говорить Кива. Московський Патріархат, в особі Антонія, фактично шантажує державу масовими безпорядками, а їхній Хресний хід – це лише репетиція. Єдина помилка Киви була у тому, що він заскоро видав всі карти, дуже явно розписав сценарій. Таким чином, що цей план став очевидним для всіх, а не тільки для влади чи фахових експертів”, – зауважив Горєвой.

Насправді між УПЦ МП та ОПЗЖ немає ніяких суперечок, стверджує експерт.

“Вони цілком і повністю діють у фарватері Кремля і є вигідні один одному. Церква легітимізує політиків, а політики фінансують Церкву. І все це відбувається під ритуальні гасла “церква поза політикою”, – резюмував релігієзнавець.

Comments are closed.