У РПЦвУ вважають, що соборний розум всієї Вселенської Церкви повинен дати оцінку  діям Вселенського Патріарха, зокрема встановити, чи він є єретиком.

Про це заявив в інтерв’ю для “Православие.ru” керуючий справами РПЦ в Україні митрополит Антоній Паканич, йдеться на сайті РПЦвУ.

Відповідаючи на запитання, чи є Патріарх Варфоломій єретиком і  чи повинно бути винесено якесь соборну рішення з цього приводу, Паканич відповів: “Просування Фанаром концепції “першого без рівних” і його рух в сторону унії з Римом викликає багато непростих і обґрунтованих питань. На мою думку, соборний розум всієї нашої Вселенської Церкви не тільки може, а й повинен дати оцінку відповідним діям”.

Він також заявив, що “процеси, запущені Патріархом Варфоломієм, вже де-факто зруйнували всеправославну єдність і привели до поділу Православних Церков”.

“На наших очах формується зовсім інша модель світового Православ’я, в якій центральне місце уготовано “східному папі” з безпрецедентними повноваженнями і привілеями. Цілком очевидно, що успішний запуск цієї моделі неминуче призведе і до глибинних змін по інших напрямках життєдіяльності Церкви, зокрема – в царині основ православного віровчення”, – заявив представник РПЦвУ.

Він також вважає, що “на перший план виходить готовність помісних церков до захисту чистоти віри”.

“Адже вже зараз стає зрозуміло, що авантюра Патріарха Варфоломія в Україні за своїми наслідками виходить далеко за рамки суперечки, пов’язаної з юрисдикцією над певною територією. І тут свою роль може зіграти відновлення активної діяльності “амманского формату”, в рамках функціонування якого і потрібно розглянути відповідні питання у всій їх глибині і гостроті”, – заявив Антоній.

Comments are closed.