З нагоди Дня Незалежності греко-католицькі священники із Закарпаття та Львівщини разом відслужили Літургію на Верецькому перевалі на меморіалі загиблим борцям за волю України. Після Літургії присутні підписали листа до нововисвяченого Апостольського нунція з проханням посприяти вирішенню питання об’єднання греко-католиків в одну структуру на території України.

Копію листа священнослужителі також надішлють Главі УГКЦ Святославу.

Про це повідомляє РІСУ.

“Ми є дітьми одного і того самого народу, наша віра є з одного джерела візантійського обряду, ми мешкаємо в одній державі, і вважаємо за велике непорозуміння і несправедливість, що ми не об’єднані в одну структуру на території України”, – йдеться у листі.

Як зазначив греко-католицький священник Василь Данилаш, парох церкви Вознесіння з Великого Березного, він був хрещений, одружений у підпіллі, знав, що є Українська Церква, ніхто не говорив про якийсь особливий статус Мукачівської єпархії.

“Сьогодні я гордий з того, що ми тут зібралися разом, представники українського народу з обох боків карпатського хребта. Ми не є окремо — з нас хочуть зробити окремо! На жаль, у нас є дуже поширене так зване мадяронство, вони себе називають полікультурними, поліетнічними, а в загальному є сучасними космополітами. І воно не лише у нас поширене”, – заявив він.

Також о. Василь зазначив, що листа за єдність з УГКЦ, який було нещодавно відіслано до Риму, підписало близько 50 священнослужителів із Закарпаття.

“Ми зібралися з обох боків Карпат на Верецькому перевалі, щоб поєднатися в молитві спільної Літургії, бо нас більше не розділяють державні окупаційні кордони.

Ми, маючи велику надію на Господа, люб’язно звертаємося до Вашого Високопреосвященства з великим проханням, щоб Ви доклали всіх зусиль для осягнення адміністративної єдності всіх греко-католиків України.

Ми є дітьми одного і того самого народу, наша віра є з одного джерела візантійського обряду, ми мешкаємо в одній державі, і вважаємо за велике непорозуміння і несправедливість, що ми не об’єднані в одну структуру на території України. Бо жодних достатніх підстав, окрім політичних, на наше переконання не існує. Така ситуація є вкрай небезпечною. Ми, споглядаючи на наших братів-католиків латинського обряду, радіємо за них, що вони, хоч і є різних національностей, але належать до однієї структури в межах України”, – йдеться у зверненні до нунція.

Довідка: У березні 1939, після окупації Карпатської України профашистською Угорщиною, мадярські жандарми передали польським прикордонникам на Верецькому перевалі полонених галичан, які брали участь в обороні української держави у складі Карпатської Січі. А наступного дня полонених, всупереч міжнародним конвенціям, було тут і розстріляно за наказом польського військового командування.

Впродовж 2008-2015 років фахівця пошукового підприємства «Доля» зі Львова виявили тут останки 22 стрільців і перепоховали. А в жовтні 2015 року тут було відкрито меморіал.

Comments are closed.