Єпископ Віталій Кривицький, ординарій Київсько-Житомирської дієцезії РКЦ в Україні, закликав президента України Володимира Зеленського негайно повернути костел Святого Миколая в Києві релігійній громаді.

Про це єпископ зазначає в своєму листі до президента, повідомляє Credo.

За його словами, бездіяльність у передачі будівлі призводить до непоправних наслідків.

“Десятиліттями католицька спільнота в Україні зі зрозумінням ставилася до потреб НБОКМ і погодилася, що перенесення органу і творчих колективів до інших культурних закладів є складним процесом. Однак (і це ми заявляємо не без суму) після пожежі костел перебуває в аварійному стані і не надається до користування — як представниками Будинку органної музики, так і парафією.  Не викликає сумніву, що храм потребує великої реставрації, тепер навіть більшої. Проте ініціатива Міністерства культури зі збору коштів на відбудову костелу викликала неабиякий резонанс у релігійній спільноті та серед суспільства. У програмі відбудови зазначено окремим пунктом заміну органу, а це означає бажання Міністерства культури вкотре заморозити питання повернення храму та зробити передання неможливим, знову на цілі десятиліття, поки Україна нарешті не досягне статусу правової держави”, – зазначив єпископ.

Він закликав президента посприяти відновленню справедливості щодо парафії та храму, оскільки “цей процес пройшов пункт неповернення, і немає сенсу чекати на 2023 рік”.

“Тим більш, що затягування процедури повернення викликає дедалі більший резонанс у суспільстві, як і протистояння різних гілок влади. Храм створений для того, щоб єднати людей з Богом та один з одним. Допоможіть нам, просимо, щоби храм св. Миколая виконував місію, задля якої був побудований на початку минулого століття. Тоді, як і тепер, храми та пастирська робота у них відіграють велику роль для українського суспільства”, – написав ієрарх.

Comments are closed.