Священник і капелан Православної Церкви України Роман Грищук розповів, як і хто в Україні виховує «Православний Талібан». Про це він пише у своєї колонці для Духовного фронту України.

Мав неприємну розмову з одним православним московського патріархату. Він за 10 хв повторив усі штампи Кремля: про громадянську війну, Україна сама на себе напала, наші воїни то «братоубійци»… і т.д. Думаю: звідки у них таке у голові, хто їх цьому навчив в Україні, тим більше на Буковині?

Відповідь прийшла сама: один знайомий священник прислав мені фотографії молитовника, який я і сам часто бачив: це найбільш популярний молитовник у московському патріархаті називається «Великий православний молитвослов на всяку потребу». Але те, що я там побачив, мене глибоко вразило. Зверніть увагу: молитовник виданий у Почаївській лаврі у 2018 році (На четвертому році війни, початої Росією!!!) з благословенням почаївського митрополита (РПЦвУ, – ред.) Володимира.

Переглянувши зміст, я не повірив своїм очам. Щоб переконатися, що це не підробка, я вирішив особисто зайти у Миколаївський храм московського патріархату в Чернівцях
Чернівецько-буковинська єпархія! Консисторія! Внутрішній склад-магазин церковної книги.

Так це не брехня! Вони дійсно по сьогодні пропонують своїм вірянам молитовник саме у такій редакції! Читаємо зміст!

Є дуже серйозний закон психологічного сприйняття: Якщо потрібно зробити щось для народу важливим, то необхідно це ввести в культ! Тобто щоб люди за це молилися! Адже з молитвою і Богом для людини пов’язуються найвищі цінності. Коли людина про щось молиться, то вона розуміє, що це дуже важливо! Взагалі, з тексту молитов ми дізнаємося про те, що найвище і варте того, щоб для нього жити і за нього померти!

З тексту молитов ми дізнаємося про потребу прощення, любові до ближнього, терпіння, любові до батьківщини і Творця.

Але цю сильну зброю і засіб до удосконалення люди можуть використати у злих намірах! Так виховують релігійних фанатиків, сектантів-камікадзе… Якщо хочете, то за допомогою введення в культ (у текст молитви) не релігійних цінностей, вихований цілий Талібан, який сьогодні захопив владу в Афганістані.

А зараз до вашої уваги сам зміст молитовника: В самій назві розділу: «Молітви за Отечество» вказується за яке саме: що отечество це Росія! Навіть не РУСЬ, а саме РОСІЯ! І молитися потрібно саме за РОСІЮ і «утолєніє в нєй раздоров»: тобто за відновлення РОС ІМПЕРІЇ!

Спасти від роздорів, «усяких там» Майданів і їх наслідків! Покаянна молитва у день убивства царської сім’ї — давлять на жалість, спонукають «каятися», тобто відновити втрачене — повернути російському царю владу над Україною, відновити Російську «богохраніму» імперію. і т.д.

Далі пропонується молитися виключно російським святим і зразу вказується хто вороги, іноплемінники та іноверци. Пряму бачу рожу Кісєльова, який говорить про те, що «на Украінє ваюют єрєтікі, нєгри і амєріканци». Але якщо за російських солдат пропонують молитися як за своїх, то вороги російських солдат, тобто ті, з ким вони воюють, тобто українські воїни — це і є ті «Врагі, іновєрци та іноплєменнікі», яких треба знищувати! Звідси і така неприязнь у багатьох рядових прихожан Московського Патріархату до Українськох Армії і практична відсутність серед їх прихожан волонтерів та організованої допомоги нашим захисникам.

Comments are closed.