Священник ПЦУ Іван Катькало із родиною переїхав на Черкащину у 2014 році, після окупації Криму. Нині він настоятель храму в селі Вікнине на Катеринопільщині. Розповів, що перед тим, як правити службу, щоранку порається біля бджіл, розповідає Суспільне.

Бджолярством Іван Катькало почав займатися ще у 80-х. Розповів, що бджоли не лише допомагали наповнити родинний бюджет, а й показували, як треба жити: “Влітку немає такого дня, щоб я не був на пасіці. От заглянеш у вулик — а там краса, вони будують архітектурні форми унікальні. А запах! Це велика наука, яка допомагає мені у цьому світі проявляти мудрість”.

Пасіка священника нині налічує майже дві сотні бджолосімей, а на подвір’ї – “медовий цех” на два поверхи. Син чоловіка Степан Катькало розповів, що все розпочиналось у 2015 році. Маючи лише невелику частину потрібного приладдя, яку вдалося забрати із півострова: “Тут була маленька хатинка, із тої хатинки ми трошечки зробили більшу, добудували приміщення”.

Священник розповів, що знайти новий дім і потроху тут облаштуватися допомогли родичі дружини. Та попри це, Черкащина зустріла їх не надто привітно. Відчували себе “гонимими” і в Криму ще задовго до окупації, тільки навпаки — за проукраїнську позицію. Помітно тиск зріс після “референдуму”. Чоловік додав, що тоді обійшлося не лише скандалом:

“Вони поспилювали замки на церкві: Один священник приїхав із Севастополя і каже: «ви молитеся за своїх, а ми за своїх»”.

Залишитися в Криму родині не дозволили. Тоді чоловік взявся вмовляти прочан, аби ті не полишали свої домівки. “Якщо ми всі поїдемо, то нікому буде боротися, нести українське слово”, — розповів Іван Катькало.

За словами чоловіка, у Крим до храмів, які звів власними руками, вдалося навідатися лиш кілька разів. Та за будь-яких обставин Бог їх не полишає. Саме тому на зміну проблемам і невдачам – приходить щастя і радість.

Священник мріє повернутися у Крим, бо там інша енергетика і відчуття, “що ти — вдома”.

Comments are closed.