Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль доручив Міністерству культури та інформаційної політики вивчити питання про передання костелу Святого Миколая в Києві римсько-католицькій громаді.

“Було моє комплексне доручення, і там серед інших заходів був пункт із дорученням міністра культури опрацювати питання можливості передання костелу римсько-католицькій громаді”, – сказав Шмигаль на пресконференції у вівторок у Києві, повідомляє Інтерфакс.

Прем’єр зазначив, що це питання обговорюватимуть, як і питання подальшої комплексної реставрації костелу.

Як повідомлялося, 18 серпня 2020 року президент України видав указ про реалізацію проекту “Будинок музики” і вирішення питання його розміщення. 16 вересня 2020 року Кабінет Міністрів України доручив Міністерству культури та інформаційної політики забезпечити до кінця 2023 року реалізацію Будинку музики, переміщення туди ДП “Національний будинок органної та камерної музики України”, а також передання в постійне безоплатне користування приходу будівлю костелу Св. Миколи.

Увечері 3 вересня 2021 року в костелі виникла пожежа. Вогонь пошкодив орган (відновленню не підлягає), внутрішнє оздоблення костелу.

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко повідомляв, що на відновлення храму, за попередніми оцінками, знадобиться щонайменше 75 млн грн. За його словами, кошти, які перераховують представники бізнесу, підуть саме на протиаварійні роботи. Передбачається, що вони розпочнуться в середині жовтня.

7 вересня Києво-Житомирська дієцезія Римсько-католицької церкви в Україні закликала негайно передати потерпілий у пожежі костел Святого Миколая на вул. Великій Васильківській, 75 у Києві в управління приходу.

Як повідомляла РП, Католицька громада столичного костелу св. Миколая, який постраждав від пожежі, не допустить косметичної реставрації храму. Про це журналістам заявив священник костелу св. Миколая на вул. Велика Васильківська у Києві Рафал Стжижевський.

Раніше прем’єр-міністр України Денис Шмигаль підписав розпорядження про підготовку передачі Костелу святого Миколая римо-католицькій громаді. Розпорядження підписано ще 7 вересня, повідомили декілька обізнаних із ситуацією джерел.

Comments are closed.