РПЦ планує скликати Собор, на якому виробити ставлення до Вселенського Патріарха у зв’язку з наданням автокефалії ПЦУ.

Про це заявив Патріарх Кирило на богословській конференції в Москві, присвяченій “українському питанню”.

Фото: Reuters.

“Нам належить серйозно попрацювати над Синодальним документом, який, думаю, потрібно буде подати Архієрейському Собору. Вважаю, що Архієрейський Собор може бути зібраний восени поточного року, і одним з головних питань повинен бути питання нашого ставлення до того нововведення, яке Константинополь сформулював у зв’язку з наданням “автокефалії” українським розкольникам і в зв’язку з тою величезною спокусою, яку це рішення посіяло у Вселенській Православній Церкві”, – заявив він.

Він також зазначив, що його “жахає” томос про надання автокефалії Українській Церкві.

“Потрібно звернути на цей томос пильну увагу, тому що в ньому містяться всі ті новації, які Константинопольський Патріарх собі привласнив без всякого схвалення Православних Церков”, – сказав Московський Патріарх.

За його словами, якщо “антиканонічні дії Константинополя не отримають в православному світі належної оцінки, то це буде означати появу небезпечного прецеденту, коли всупереч традиції Вселенського Православ’я Константинопольський Патріарх привласнює собі повноваження, які йому ніхто не делегував”.

“Я не бачу зараз ніякого іншого майданчика, крім нашого з вами, де може і повинен бути вироблений канонічний коментар до всього того, що сталося в зв’язку з наданням Константинополем так званого томосу українським розкольникам. Тому ще раз хочу підкреслити особливу важливість тієї роботи, яка повинна бути здійснена на цій конференції”, – сказав Патріарх Кирило.

Comments are closed.