Москва сама змарнувала історичну можливість автокефалії Української Церкви, а тепер засуджує Патріарха Варфоломія, який так багато зробив для України.

Про це написав відомий науковець, професор кафедри богослов’я та релігієзнавства НПУ ім. Драгоманова Юрій Чорноморець.

Він прокоментував конференцію РПЦ в Москві, яка за його словами, про те, “як не правий Вселенський Патріарх, що дав автокефалію ПЦУ”.

“Від Патріарха Кирила і до останнього доповідача по формі це “вой на болотах”, а по суті – розповідь на тему: “Як жаль, що питання автокефалії було знято із порядку денного Всеправославного собору” 2016 року і не було затверджено процедури, що передбачали консенсус всіх помісних церков, і тому Патріарх Варфоломій зміг надати ПЦУ автокефалію, легалізував розкол, вступив у співпричастя з розкольниками. А от якби ж то питання про автокефалію в 2016-му було вирішено, то все було б прекрасно”.

Виникає лише бажання нагадати один момент: питання про автокефалію було зняте за наполянанням московитів. Самі зарізали історичну можливість, щоб тримати Україну вічно у підвішеному стані, самі за 30 років нічого не зробили конструктивного, а тепер засуджують, що Патріарх Варфоломій так багато зробив для України.

То на наступному Архієрейському соборі треба не готувати засудження Патріарха Варфоломія, а засудити тих, з чиєї вини питання про автокефалію було зняте з поряду денного Всеправославного собору, з чиєї вини МП випала із Всеправославного соборного процесу і навіть не змогла нічого зробити в Амманському форматі”, – зазначив Юрій Чорноморець.

Comments are closed.