Єпископ Херсонський і Таврійський Никодим пояснив припинення переходів громад до ПЦУ на Херсонщині великим впливом спонсора УПЦ МП Вадима Новинського, а також побоюваннями вірян і священників через можливі судові процеси.

Про це керівник Херсонської єпархії ПЦУ Никодим розповів в інтерв’ю Релігійній правді.

“На Херсонщині досить потужним є вплив власника відомих компаній Вадима Новинського (2020 року митрополит Онуфрій висвятив його на диякона, – ред.). Не буду зараз тут розповідати те, що чув про його матеріальну підтримку церков РПЦвУ, зокрема на Херсонщині, це окрема тема. Але скажу, що сам був свідком, як під час великодніх богослужінь він бував у вівтарі, і йому приділяли таку шалену увагу, що було не зрозуміло, чи Великдень святкують, чи те, що він з’явився у вівтарі”, – зауважив єпископ Никодим.

Єпископ Никодим

Архієрей зазначив, що з розумінням ставиться до священників, які не наважуються перейти до ПЦУ через страх судових процесів, які роздмухує МП, маючи на це «звідкись» достатні кошти.

«Зрештою, і багато вірян ходять туди за звичкою та багаторічною інерцією. Можу сказати, що немало з них ставляться до мене дуже добре і симпатизують нашій Церкві, підходять під благословення, але при цьому наче виправдовуються: владико, ходимо туди, бо там ближче і звикли вже роками», – розпові архієрей.

Втім, на його думку, час працює на користь Української Церкви.

«Люди розберуться, де правда, розберуться поступово, впевнено і мирним шляхом. І сьогодні у нас із МП якщо й нема відкритої взаємодії, то на рівні неформального спілкування є прояви певного розуміння», – додав єпископ.

Він наголосив, що Херсон – це Україна. Він зовсім інший, ніж багато хто собі уявляє, не поживши тут.

«Тут є у людей і прагнення свободи, і сприйняття ідеї українства та автокефалії. Ми, може, не дуже демонстративні, але справді проукраїнські. Знаєте, у нас є меморіал, де поховані герої АТО. Звідки ті поховані герої родом і хто вони, які віддали свої життя, захищаючи Україну? Це ж місцеві люди. Це відповідь на всі подібні питання», – наголосив єпископ Никодим.

Comments are closed.