21 вересня у Київській Трьохсвятительській духовній семінарії у Княжичах Глава УГКЦ Святослав прийняв рекомендаційного листа від новопризначеного Апостольського нунція в Україні архиєпископа Вісвальдаса Кульбокаса.

Про це повідомляє Департамент інформації УГКЦ.

Апостольський нунцій звернувся до Глави УГКЦ, священничої спільноти, викладачів та семінаристів семінарії із привітальним словом українською мовою.

«Моя головна місія як Апостольського нунція полягає у сприянні єдності духу і дій між Святішим Отцем як Верховним Понтифіком Вселенської Церкви та католицькими пасторами та вірними у світі – у цьому випадку мова йде про Україну», – зазначив він.

Апостольський нунцій згадав ієрархів Церкви, ім’я яких носить Трьохсвятительська духовна семінарія, і пояснив своє розуміння місії сучасного священника і служителя Церкви на прикладі святих Отців:

«Сама назва вашої семінарії стосується трьох святих ієрархів Церкви – Василія Великого, Григорія Богослова та Івана Золотоустого. Знаєте, перед від’їздом в Україну, у базиліці святого Петра в Римі, я ходив помолитися мощам святого Григорія Богослова, святого Івана Золотоустого і святого Йосафата. У базиліці святого Петра відсутні мощі лише святого Василія. У будь-якому випадку вищезгадані святі ієрархи є великим прикладом для мене і для всіх нас, як оберігати Церкву… Я беру свою місію, але також прошу молитися всіх вас, щоб з великим натхненням і мужністю я міг виконати доручене мені завдання», – зазначив папський нунцій.

Глава УГКЦ Святослав подякував владиці Вісвальдасу за це вітальне слово і запросив до спільного благословення семінаристів на новий навчальний рік.

«Знаєте, деякі нунції на закінчення своєї місії в Україні заговорили українською мовою. Владика Вісвальдас на початку своєї місії звернувся до нас нашою рідною мовою, і ми за це дуже вдячні – це особливий знак пошани до нашого народу, нашої Церкви і нашої держави. А тепер, владико, давайте разом уділимо благословення нашим семінаристам на новий навчальний рік. Владика є тільки-но свяченим єпископом, і завжди, коли є молодий священик чи єпископ, його благословення особливо сильне», – зазначив Святослав.

Вісвальдас Кульбокас – литовський архиєпископ та дипломат Святого Престолу.

Народився у 1974 році у Клайпеді (Литва). Вчився у Папському університеті та Папській академії у Римі. У 1998 році отримав священничі свячення. У 2004 році розпочав дипломатичну службу у Ватикані. 15 червня 2021 року Папа Франциск номінував його Апостольським нунцієм в Україні і титулярним архієпископом Мартани.

Comments are closed.