Теза московської пропаганди про те, що, мовляв, Патріарх Варфоломій втрутився у справи іншої помісної Церкви, не має підстав.

Таку думку висловив релігієзнавець Дмитро Горєвой у своєму матеріалі на Радіо Свобода.

“Перед тим, як надати автокефалію, Вселенський Патріархат скасував акт 1686 року, повернув владу над незаконно привласненою РПЦ Київською митрополією і вже потім надав томос своїй власній частині. Так, з жовтня 2018 по січень 2019 року все українське православ’я перебувало у складі Вселенського Патріархату, поки не було надано томосу. І якщо у цій справі і було зазіхання, то виключно з боку Москви на Київську митрополію”, – пояснив релігієзнавець.

За його словами, Фанар у питаннях автокефалії діяв дуже обережно.

“Константинопольські Патріархи надавали автокефалію виключно своїм територіям, тобто самостійно зменшували власну владу на користь нових Церков. Так було з Елладською, Румунською, Болгарською, Албанською та Чеською Церквами. Навіть Грузинській Церкві Константинополь не надавав автокефалію, він, як це прописано в томосі, лишень зберігав і підтверджував те, що століттями і так існувало, тобто – незалежна Грузинська Церква. І Константинопольський Патріарх Димитрій не претендував на духовну владу над Тбілісі, він чітко у томосі пише, що згадана церква свого часу отримала автокефалію від Антіохії”, – зазначив Дмитро Горєвой.

Comments are closed.