23 вересня вночі у Борисполі приземлився літак із сотнею осіб, евакуйованих із Афганістану.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив завідувач з питань релігій, забезпечення права громадян на свободу світогляду і віросповідання Секретаріату Кабінету Міністрів України Андрій Юраш, пише УНІАН.

Фото: president.gov.ua

“Україна – держава, яка не просто доводить, що є наднадійним партнером цивілізованого світу, але й показує приклад, що це таке – виконувати свої міжнародні обіцянки та робити жести, які навіть виходять поза межі її формальних обов’язків. Кілька хвилин тому у Борисполі приземлився український військовий літак, який до Києва доставив ще одну групу біженців з Афганістану. Раніше Україна вже врятувала близько 700 громадян України та більше десятка інших держав, яким під владою талібів загрожувала реальна небезпека. І ось рейс з Кабулу доставив наступну групу біженців – майже 100 осіб. Серед них – вісімнадцять студентів та членів їхніх родин, яких було врятовано Україною на прохання Апостольської Столиці – зокрема реагуючи на персональне прохання Папи Франциска, переданого українській стороні особисто Державним Секретарем Кардиналом П’єтро Пароліном”, – написав він.

Серед евакуйованих українським літаком з Афганістану осіб, зокрема, 30 громадян України.

Про це повідомили у пресслужбі Офісу президента України.

“Зокрема, до Києва прибули 30 українських громадян, дев’ять осіб, які мають посвідки на постійне проживання в Україні, 18 громадян Ватикану, двоє громадян Канади, а також члени їхніх родин”, – йдеться у повідомленні. Всього було евакуйовано близько 100 осіб.

В Офісі наголосили, що міжнародні перемовини щодо евакуаційної операції тривали декілька днів, а зранку 23 вересня завершилися успіхом, і літак вилетів з аеропорту міста Кабула.

Заступник міністра оборони Ганна Маляр зазначила, що Україна не залишає в біді своїх громадян, де б вони не перебували. За її словами, списки людей, яких евакуюють, формує МЗС України за запитами.

“І це не лише громадяни України. На цьому борту прилетіли люди, повернення яких запитували Ватикан, Канада. Україна надає допомогу нашим партнерам у поверненні їхніх громадян із Афганістану”, – сказала Ганна Маляр.

Новопризначений Апостольський нунцій в Україні Вісвальдас Кульбокас також подякував керівництву нашої держави за виконання прохання Ватикану вивезти з Афганістану студентів, які навчатимуться в Римському університеті Ла Сап’єнца.

Як повідомляв УНІАН, у серпні після захоплення влади в Афганістані бойовиками угруповання “Талібан” США та європейські країни розпочали евакуацію своїх громадян.

Україна евакуювала з Афганістану 700 осіб і увійшла до рейтингу держав-лідерів Європи за кількістю евакуйованих.

Пізніше стало відомо, що з Афганістану необхідно евакуювати ще 159 українців.

Comments are closed.