Синод РПЦ постановив, що Патріарх Варфоломій “більше не має права виступати від імені всього світового Православ’я і представляти себе його лідером”.

Про це йдеться в журналі Синоду на тему візиту Патріарха Варфоломія до України, опублікованому на сайті РПЦ.

Фото: patriarchia.ru

Синод постановив, зокрема “визнати, що прибуття до Києва Патріарха Константинопольського Варфоломія з супроводжуючими його особами без запрошення від Патріарха Московського і всієї Русі, митрополита Київського і всієї України Онуфрія і законних ієрархів Української Православної Церкви є грубим порушенням канонів, зокрема, 3-го правила Сардикійського Собору і 13- го правила Антиохійського Собору”.

Також вирішив “засудити антиканонічні діяння Константинопольського Патріарха, спрямовані на руйнування єдності православ’я” та підкреслив, що “благородні подвиги вікопомних Святіших Патріархів Константинопольських в минулому не виправдовують нинішніх канонічних злочинів Патріарха Варфоломія, який підтримав розкол і вступив у церковне спілкування з особами, які називають себе православними архієреями, але не мають канонічної хіротонії”.

Синод відзначив, що “підтримавши розкол в Україні, Патріарх Варфоломій втратив довіру мільйонів віруючих”, “в умовах, коли більшість православних віруючих світу не перебуває з ним у церковному спілкуванні, він більш не має права виступати від імені всього світового Православ’я і представляти себе його лідером”.

Синод “підтвердив вірність Московського Патріархату нормам канонічного права і загальновизнаним принципам міжправославної співпраці”, підкреслив, що “відповідальність за підрив єдності Православної Церкви лежить цілком на Патріархові Варфоломію внаслідок його антиканонічних дій”.

Висловив “підтримку митрополиту Онуфрію, архіпастирям, пастирям і всій повноті Української Православної Церкви в їх стоянні за правду, в їх вірності канонічній єдності Церкви”.

Comments are closed.