Синод РПЦ засудив дії “Патріарха Олександрійського Феодора за участь в співслужінні з головою розкольницькою структури, що діє в Україні та поглиблення розколу між Церквами”.

Про це йдеться в журналі Синоду “про наслідки співслужіння Предстоятеля Олександрійського Патріархату з главою розкольницькою структури, що діє в Україні”, опублікованому на сайті РПЦ.

У журналі зазначено, що “8 листопада 2019 року Патріарх Олександрійський Феодор за літургією в Каїрі згадав главу однієї з українських розкольницьких угруповань в числі Предстоятелів автокефальних Церков і оголосив про визнання ним так званої Православної Церкви України – розкольницького співтовариства, яке отримало томос про автокефалію з рук Патріарха Константинопольського Варфоломія”.

Зазначається, що 26 грудня 2019 Священний Синод Російської Православної Церкви визнав неможливість поминання імені Патріарха Олександрійського Феодора в диптихах, а також продовження молитовного та євхаристійного спілкування з ним і з тими архієреями Олександрійської Православної Церкви, які підтримали або в майбутньому підтримають легалізацію “українського розколу”.

“Одночасно в Російську Православну Церкву стали надходити численні прохання про прийом в юрисдикцію Московського Патріархату від кліриків Олександрійської Церкви, не згодних з рішенням Патріарха Феодора про визнання українських розкольників і не бажають з цієї причини перебувати під його омофором. Російська Православна Церква утримувалася від позитивної відповіді на такі прохання в надії на те, що Патріарх Феодор змінить своє рішення, а архієреї Олександрійської Церкви не підтримають легалізацію українського розколу. На жаль, цього не сталося”, – йдеться в документі РПЦ.

Синод висловив “глибоку скорботу у зв’язку з тим, що Патріарх Олександрійський Феодор брав участь в співслужінні з головою розкольницькою структури, що діє на Україні, що ще більше поглиблює розкол між  Церквами”.

Також РПЦ вирішила відгукнутися “на численні звернення кліриків Олександрійської Православної Церкви на адресу Святійшого Патріарха Московського і всієї Русі Кирила з проханням про прийняття їх під омофор Московського Патріархату і доручити архієпископу Леоніду ретельно вивчити звернення”.

Comments are closed.