Двоє росіян, які називають себе священнослужителями РПЦ, звинуватили архімандрита Зосіму Шевчука у тому, що той сексуально розбестив їх кілька десятків років тому.

Архімандрит Зосіма

1 червня 2021 року двоє заявників, які приховують свої імена від громадськості, надіслали листи Патріарху Кирилу Гундяєву і єпархіальному архієрею митрополиту Володимирському Тихону Ємельянову.

Про це вони повідомили у YouTube-ролику і на сайті patriarchia.net.

У листах вони виклали свої обвинувачення та попросили провести церковний суд і позбавити сану Зосіму, який на той час обіймав посаду ігумена Свято-Боголюбського Олексіївського монастиря Володимирської єпархії РПЦ.

Заявники повідомляють, що у різні роки прийшли до церкви незайманими підлітками. Одному було 15 років, іншому – 16. Тоді вони познайомились із “содомітом архімандритом Зосімою”, який на той час був секретарем сусідньої Іванівської єпархії РПЦ.

Заявники зазначають, що розбещення кожного відбувалось окремо, і вони тільки нещодавно дізнались історії один одного під час відвертої бесіди, після чого вирішили разом звернутись до церковного керівництва.

“Содоміт архімандрит Зосима Шевчук сповідував, залишав ночувати у його кімнаті і, поклавши на ліжко поряд із собою, показував фільми-порнографію за участі содомітів і розбещував як мужеложник. Для того, щоб ми, діти, мали до нього лояльність і терпимість, він кожному окремо брехав про те, що “з ним таке вперше”, “покохав як монах”, що “плотська любов скоро піде і лишиться дружба” тощо”, – йдеться у листі.

Заявники наголошують, що через це їхнє життя було повністю зламане. Архімандрит нібито постійно демонстрував їм журнали і відео з мужеложниками, вселяв відразу до жінок і запевняв, що “краще монаху згрішити з чоловіком, аніж із бабою”.

У листі стверджується, що внаслідок такого нездорового впливу один із заявників, який на той час був уже ігуменом, грішив “блудним співжиттям з жінками”, в результаті чого народилася дитина, за що той був заборонений у служінні і позбавлений сану – не без сприяння свого “духовного батька” Зосіми, якому він відкрився під час сповіді.

Також заявники розповідають, що Зосіма привчав хлопців вживати алкоголь, палити, водив їх до гей-барів і саун.

“З біографії содоміта Зосіми видно, що він завжди прагнув “працювати з молоддю”. Це викликано його пошуком нових молодих партнерів. Коли його розбещений статевий партнер виростає, Зосіма зазвичай втрачає інтерес”, – йдеться у листі.

Крім того, чоловіки заявляють, що їм відомо і про інших потерпілих, один з яких, єромонах Авель, намагався покінчити життя самогубством.

Заявники нагадують, що згідно з церковними правилами, архімандрит Зосіма має бути вивержений з сану, а також відповісти за скоєне за кримінальним кодексом РФ.

Факт отримання цих листів адресатами вони підтверджують скріншотами з сервісу замовних листів.

Жодного церковного суду після цього не відбулось. Втім, того ж дня архімандрит Зосіма подав керівному архієрею митрополиту Тихону прохання про звільнення його з посади настоятеля монастиря “за станом здоров’я”.

Примітно, що буквально за день до цього, 31 травня, місцевий телеканал опублікував відео, в якому з вигляду доволі енергійний і здоровий ігумен Зосіма розповідав про успіхи  у реставрації монастиря.

1 липня володимирський митрополит Тихон задовольнив прохання Зосіми та звільнив його з посади ігумена “з винесенням подяки за понесені труди”.

Втім, Зосіма і досі лишається у складі керівництва Володимирської духовної семінарії і є духівником молоді Володимирської єпрахії РПЦ.

Не отримавши сатисфакції, 31 серпня заявники повторно звернулись до Володимирського єпархіального управління, на цей раз телефоном, і знову попросили про проведення церковного суду над Зосімою і позбавлення його сану. Аудіо розмови зі зміненими голосами заявників було опубліковано ними у YouTube.

У разі відмови архієрея реагувати на їхній запит, заявники погрожують звернутися до слідчого комітету РФ і передати “усю доказову базу”.

Comments are closed.