Патріарх Кирило втрачає зв’язок із реальністю, а РПЦ перетворюється на сектантську самозамкнену групу.

Про це написав на своїй сторінці в Facebook речник ПЦУ архієпископ Євстратій Зоря, коментуючи підготовку РПЦ до Собору.

“Готуючись до Архієрейського собору РПЦ (першого з кінця 2017 року, тобто першого за час розриву відносин МП з частиною Помісних Церков), Патріарх Кирило провів конференцію, на якій було накреслено головну ідеологічну лінію – «у всіх проблемах винен Константинопольський Патріархат та Патріарх Варфоломій особисто».

Очевидно, що визнати власну провину та системну проблему в неадекватній позиції РПЦ щодо викликів сучасності Патріарх Кирило не здатен. Ба, більше – він вже, здається, швидко втрачає зв’язок з реальністю, що видно на прикладі, коли у свято Різдва Богородиці (21.09) він присвячує проповідь Покрову (14.10) – так, ніби забув, що ж власне цього дня святкується.

Тому сподіватися на адекватність пропонованих для Архієрейського собору РПЦ рішень – немає підстав.

Цей Московський Патріарх вже нічого конструктивного не здатен ані запропонувати, ані вирішити. Здається, в МП складається ситуація, яку сам Кирило Гундяєв, тоді ще перший претендент на патріаршество, відверто описав відразу після смерті попередника: “Бывает так, что иногда Господь некоторое время даёт Церкви некое испытание, когда во главе её стоит человек престарелый и практически уже не способный к управлению. Это очень трудное время для Церкви…”

Залишається лише просити у Бога, щоби Він заради блага всієї Церкви не попустив Патріарху Кирилу Гундяєву натворити ще більших бід, не дав ще більше поглибити розділення і не допустив остаточно перетворити Московський Патріархат на сектантську самозамкнену групу”, – написав речник ПЦУ.

Comments are closed.