Дії Синоду РПЦ нагадують рішення Баришівського суду. Такі ж абсурдні по своїй пихатості та нікчемні за своїми наслідками. З такою ж силою РПЦ може скасувати Володимирове Хрещення чи Воскресіння Ісуса Христа, бо це відбулося без дозволу Московського Патріарха.

Таку думку висловив релігієзнавець Дмитро Горєвой у своєму матеріалі на Радіо Свобода.

Дмитро Горєвой прокоментував постанову Синоду про те, що патріарх Варфоломій «втратив довіру мільйонів вірних… а тому, він більше не має права виступати від імені світового Православ’я та представляти себе його лідером».

“Те, що в Московської Патріархії не існує повноважень позбавляти Вселенський Патріархат права на представницьку функцію у зовнішньому світі – це багатьом, гадаю, і так зрозуміло.

Оскільки такі права Константинополя були надані йому Вселенськими Соборами. І ними, та тільки ними, можуть бути ліквідовані.

Тому РПЦ не тільки не може позбавити Патріарха Варфоломія таких прав, але й такими своїми рішеннями порушує канонічне право, вірність якому сама ж декларує.

Загалом же дії Синоду РПЦ нагадують рішення Баришівського суду. Такі ж абсурдні по своїй пихатості та нікчемні за своїми наслідками. З такою ж силою РПЦ може скасувати Володимирове Хрещення чи Воскресіння Ісуса Христа, бо це відбулося без дозволу Московського Патріарха”, – зазначив релігієзнавець.

Comments are closed.