Представники Православної Церкви України звернулися до президента Володимира Зеленського з проханням нагадати голові Київської міськдержадміністрації (КМДА) і столичному голові Віталію Кличку про необхідність виконання указу президента від 2008 року про будівництво храму Стрітення Господнього на Львівській площі.

В кінці 2020 року столична влада повідомила протоієрею Сергію Ткачуку, що на будівництво храму в столичній скарбниці немає коштів, повідомляє KV.

“Звертаємося до Вас з проханням підтримати відродження-будівництво на історичній ділянці зруйнованого в 1934 році за рішенням тоталітарної влади храму Стрітення Господнього на Львівській площі, на розі сучасних вулиць Стрітенської та Великої Житомирської в Шевченківському районі міста Києва”, – йдеться в листі.

З огляду на величезну проведену попередньо для відродження храму роботу, представники церкви просять Зеленського акцентувати увагу голови Київської міськдержадміністрації і Київського міського голови Віталія Кличка на неухильному виконанні указів президента та законів України, зокрема на невідкладному виконанні указу президента про відродження-будівництво храму Стрітення Господнього на місці його історичного розташування.

До листа додається відповідь КМДА протоієрею Сергію Ткачуку від 18 грудня 2020 року, де йдеться про те, що вже розроблена проектно-кошторисна документація для будівництва храму і отримано позитивні висновки експертизи. Але будівельні роботи будуть розпочаті, коли будуть на це кошти в бюджеті Києва.

Офіс президента перенаправив лист ПЦУ в Кабінет міністрів. Там звернення ПЦУ направили в КМДА для розгляду та інформування Кабміну і відповідної церковної парафії.

Як відомо, церква Стрітення Господнього була збудована Ярославом Мудрим 1037 року, кілька разів перебудовувалася, аж поки не була знищена більшовиками у 1934 р. Офіційною причиною знесення церкви називають плани тодішньої влади реконструювати площу.

Нагадаємо, відповідно до Указу президента України від 2008 року відбудова історичного храму Стрітення Господнього повинна здійснитись за кошти бюджету м. Києва.

Comments are closed.