29 вересня опубліковане комюніке за підсумками засідання Священного Синоду Православної Церкви в Америці (ПЦА), яка є у підпорядкуванні Московського патріархату і отримала від неї «Томос», що не визнається більшістю Помісних Церков. Крім того, очільник ПЦА згадує Московського патріарха, як свого предстоятеля. Єрархи Православної Церкви Америки Моспатріархату заявили про майбутнє співслужіння з членами Асамблеї канонічних православних єпископів США, включаючи єпископат Вселенського Патріархату.

Про це повідомляє Духовний фронт України.

«3 жовтня, перед засіданням Асамблеї канонічних православних єпископів, яке розпочнеться наступного тижня у Вашингтоні, Виконавчий комітет Асамблеї відслужить Божественну Літургію у греко-православному соборі Святої Софії у Вашингтоні. Священний Синод (ПЦА, – ред.) з одностайністю радіє тому, що Його Блаженство Митрополит Тихон звершить Божественну літургію разом з главами православних юрисдикцій США і членами Виконавчого комітету», – йдеться в заяві ПЦА.

Виходить, що всі погрози Вселенському патріарху від Синоду РПЦ в частині РПЦ в Америці зовсім не важливі. Там офіційно підкреслили вірність «єдності православних християн в Північній Америці на виконання доручення, даного Православній церкві в Америці в Томосі про автокефалію».

Одночасно з цим цікавою є заява Священного Синоду Православної Церкви Америки в складі Московського патріархату про їхнє бажання не рвати зв’язок із РПЦ: «Священний Синод також дякує Богові і підтверджує рішення Блаженнішого прийняти запрошення Московського Патріархату здійснити поїздку з делегацією в листопаді в Москву, щоб відзначити 75-річний ювілей Святішого Патріарха Кіріла. Тим самим Священний Синод підтверджує фундаментальні відносини між Православною Церквою в Америці і Російською Православною Церквою, а також теплі узи, які пов’язують ці дві Церкви».

Хоч за логікою РПЦ, і їхніх заяв про «розкольника Варфоломія», вже все православ’я мало би бути розкольницьке, з усім тим, як в РПЦ будуть служити із духовенством ПЦА на ювілеї патріарха Кіріла, якщо єрархи ПЦА раніше служили літургії із єпископатом Вселенського патріархату, який на думку РПЦ є «розкольницьким», бо надав автокефалію ПЦУ, духовну незалежність від Росії.

В кінці своєї заяви, ПЦА запевнила, що бажає і має намір підтримувати повне спілкування з усіма загальновизнаними автокефальними Православними Церквами.

Крім того, Священний Синод ПЦА Моспатріархату закликає духовенство і віруючих Православної Церкви в Америці «гаряче підносити молитви про відновлення єдності та спільності православних християн у всьому світі і про подолання всіх розколів відповідно до канонічної традицієї і дисципліни Церкви».

Comments are closed.